Yaklaşık 1000 yıl önce Gotland'da gömülen üç kadının iskeletlerinde kafatası değişiklikleri bulundu.

Bilim insanlarının yeni yaptığı bir çalışmaya göre, Baltık adası Gotland'da gömülü Viking Çağı kadınlarına ait uzun, koni şeklindeki kafataslarının, Karadeniz bölgesi ile ticari ilişkilerin kanıtı olabileceğine işaret ediyor.

Kadınların kafatasları büyük olasılıkla doğumdan itibaren kafaları bandajlarla sarılarak kasıtlı olarak değiştirildi. Bu uygulama, dördüncü ve beşinci yüzyıllarda Asya'dan Avrupa'yı işgal eden göçebe Hunlara atfedilir ve 10. yüzyıla kadar Güneydoğu Avrupa'nın bazı bölgelerinde takip edildi.

Ancak çalışmanın baş yazarı Matthias Toplak, değişikliklerin yalnızca şu anda İsveç'in Gotland adasında ve İskandinavya'nın başka hiçbir yerinde gömülü olan üç Viking Çağı (MS 793 - 1066) kadının kafataslarında bulunduğunu ve bunun yabancı bir uygulama olduğunu gösterdiğini söyledi.

Almanya'daki Haithabu Viking Müzesi'nde arkeolog olan Toplak, Live Science’ın haberine göre, şunları söyledi:

“Kafatasındaki değişikliklerin kendine özgü bir saç modeliyle gizlenip gizlenmediği belli olmasa da, bu dişilerin yabancı (veya daha doğrusu uzaylı) görünümünün görünür olduğunu varsayıyorum. Belirli bir elit kesimin veya başka bir sosyal grubun simgesi olabilir."

Modifiye edilmiş kafataslarının muhtemelen birkaç nesil boyunca aynı aileden birkaç kadınla sınırlı olduğunu, belki de modifikasyonların daha yaygın olduğu uzak bir bölgeyle olan bağlantılarını vurgulamak için olduğunu söyleyen Toplak’a göre, kadınlardan en az biri o bölgeden gelmiş olabilir:

“Gotland'daki kafatası deformasyonlarının geniş kapsamlı ticari temasların kanıtı ve dolayısıyla ticaretteki nüfuz ve başarının işaretleri olarak görüldüğünü öne sürüyorum.”

Muhabir: MEHMET POYRAZ