1. Alüminyum Folyo

Radyatörlerinizin arkasına alüminyum folyo yapıştırarak, duvara değil odaya ısı yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede, radyatörlerinizden daha verimli bir şekilde yararlanabilirsiniz. Alüminyum folyo yerine, bu amaç için üretilmiş özel folyolar da kullanabilirsiniz.

2. Kalın Perdeler

Pencerelerinizden kaynaklanan ısı kaybını önlemek için kalın perdeler kullanabilirsiniz. Termal yalıtım özelliği olan perdeler, soğuk havayı engelleyerek evinizin sıcak kalmasını sağlar. Perdelerinizi daha kalınlaştırmak için, iç tarafına duş perdesi gibi malzemeler de dikebilirsiniz.

3. Açık Perdeler

Perdelerinizin kalın olması kadar, güneşli günlerde perdelerinizi açmak da önemlidir. Güneşten gelen doğal ve ücretsiz ısı kaynağından olabildiğince yararlanmak için, güneş batar batmaz perdelerinizi kapatabilirsiniz.

4. Çift Camlı Pencere ve Alternatifleri

Çift camlı pencereler, yalıtım açısından en iyi seçenek olsa da, maliyeti yüksek olabilir. Bu nedenle, daha uygun fiyatlı alternatifler arayabilirsiniz. Örneğin, tek katlı pencerelerinizin üzerine çekebileceğiniz pencere yalıtım filmleri, çift camlı pencere kadar olmasa da yalıtımı iyileştirebilir. Ayrıca, pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları köpük veya yapışkanlı süngerlerle kapatabilirsiniz.

5. Baca Balonları

Evinizde bir şömine varsa, bacasından ısı kaybı yaşayabilirsiniz. Bu durumda, bacanızın içine bir baca balonu yerleştirerek ısı kaybını önleyebilirsiniz. Baca balonu kullanırken dikkatli olmalı ve ateş yakmadan önce balonu çıkarmayı unutmamalısınız.

kisin-evi-isitma-yollari-1

6. Minik Deliklerin Büyük Etkisi

Evinizdeki kapılarda mektup deliği veya evcil hayvanınızın girip çıkabilmesi için delikler varsa, bunlar beklemediğiniz kadar ısı kaybına yol açabilir. Bu delikleri yün gibi malzemelerle kapatarak yalıtımı iyileştirebilirsiniz.

7. Kapı Altlarına Dikkat

Dış kapınızın alt tarafıyla zemin arasındaki boşluğu kapatacak basit malzemeler kullanmak da evinizin sıcaklığını korumanıza yardımcı olabilir. Bunun için kapı altı izolasyon süngeri alabileceğiniz gibi taytlarınızı veya külotlu çoraplarınızı kumaş veya çorapla doldurup kapınızın iç tarafında yere yaslayabilirsiniz.

8. Radyatörünüz  temizlenmesi

Radyatörünüzü düzenli olarak temizlemek, ısıtma performansını artırır.

Radyatörlerin önüne koyduğunuz büyük mobilyalar ise ısının odada eşit şekilde dağılmasını engeller.

9. Radyatör üzerine raf kurmak

Neuburg, radyatör üzerine bir raf yerleştirmenin ısının odanın içinde daha iyi yayılmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak radyatör üzerine direkt olarak bir şey koymaktan kaçınmak gerekiyor.

Özellikle radyatörlerin pencere kenarında bulunduğu durumlarda, perde kapandığında sıcak hava perde ile pencere arasında kalabiliyor.

Bu gibi durumlarda raf kullanmak daha faydalı oluyor.

2023 yılının siyaset ve iş dünyasındaki en güçlü 12 ailesi 2023 yılının siyaset ve iş dünyasındaki en güçlü 12 ailesi

10. Boş odalar

Evinizde kullanmadığınız odalar varsa, bu odaların radyatörlerini kapatıp kapılarını da kapalı tutabilirsiniz. Böylece soğuk hava evin diğer bölümlerine sızmaz.

kisin-evi-isitma-yollari-3

11. Zemin yalıtımı

Evdeki zeminleri halı, kilim veya başka bir şeyle örtmek ısı kaybını azaltır. İngiltere’deki Ulusal Enerji Vakfı’na (NEF) göre evlerin yüzde 10 kadarı zeminlerden ısı kaybedebiliyor.

Ahşap zeminler diğer zeminlere göre daha iyidir ama yine de ısı kaybına uğramazlar değil.

Bu sorunu çözmek için zeminleri halı veya kilimle kaplamayı deneyebilirsiniz. Bu sayede yalıtımı iyileştirdiğiniz gibi ayaklarınızın da sıcak kalmasını sağlarsınız.

Potter “Bazen sadece psikolojik etkisi bile yeterli olur” diyor.

NEF, zeminlerinde çatlak veya delik olan kişilere bunları kapatmalarını veya doldurmalarını öneriyor.

12. Çatı yalıtımı

Ev yalıtımını profesyonel bir ekip tarafından yaptırmak maliyetli olabilir. Ama en azından çatınızı kendiniz de yalıtabilirsiniz.

Brennand yalıtım için kullanılan yünlerin ucuz olduğunu ve çatının iç kısmına bunlarla yalıtım yapabileceğinizi söylüyor.

Nem oluşumunu önlemek için çatının kenarlarında boşluk bırakmanız da önemli bir nokta.

Ama bu işi kendiniz yapacaksanız maske, gözlük ve koruyucu kıyafet giymeyi ihmal etmeyin.

13. Tavan arası kapısı

Evinizde bir tavan arası varsa, onun kapısını da yalıtmayı unutmayın. Bu kapakları da pencerelerinizde kullandığınız yapışkanlı süngerlerle yalıtabilirsiniz.

Çatınızdaki kiremitlerde veya çatı kaplamasında hasar veya eksiklik olmadığından da emin olun.

Potter “Çatınızda hasar varsa su sızar ve ıslandığında yalıtım malzemeleri de işe yaramaz hale gelir” diyor.

14. Isıtmaya zaman ayarı

İngiltere’de yaşlılar için çalışan Age UK adlı sivil toplum kuruluşu, evi çok yüksek ısıda hızlıca ısıtmaktansa düşük ısıda daha uzun süre ısıtmanın daha verimli olduğunu ifade ediyor.

Luhtra da “Isı kaynağını gün boyu açık tutmanın daha verimli olduğu yanlıştır” diyor.

Elektrikle ısınıyorsanız ve elektrik fiyatınız saatlere göre değişiyorsa, ısıtma cihazınızı elektriğin en pahalı olduğu saatlerde çalıştırmamaya özen gösterin.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)