İstanbul depremi olacak mı olmayacak mı ya da ne zaman olacak tartışmalarına şimdi de tsunami tehlikesi eklendi. Olursa ne kadar büyük olacak? Yıkıma yol açacak mı. Kandilli Rasathanesi'nde hayli çarpıcı açıklamalar geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden olası bir İstanbul depremi sonrasında tsunami tehlikesi hakkında uyarılarda bulunuldu. Bunun beklenen bir risk olduğunu dile getirildi.

Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor... Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor...

Önlem alınması gerekiyor!

Dr. Musavver Didem Cambaz, "5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 8,300 kilometrelik kıyı şeridiyle tsunamiden kaynaklanan hasara karşı açık olduğunu ve bu nedenle önlem alması gerektiğini belirtti.

Depremlerin ve fay hatlarının Türkiye'nin değişik bölgelerinde tsunaminin meydana gelmesine neden olabileceğini ifade etti.

İstanbul için tsunami tehlikesi!

Cambaz, İstanbul'da özellikle tsunami riskine dikkat çekti. İstanbul'da meydana gelebilecek bir deprem sonrası deniz altı heyelanın tetiklenebileceğini ve böyle bir durumda şehirde tsunami beklendiğini belirtti.

Tsunaminin, depremler, yanardağ patlamaları ve heyelanlar gibi afetler sonrası deniz tabanının ani şekilde yer değiştirip, deniz kütlesinin dalgalar yoluyla kıyıya vurmasıyla meydana geldiğini açıkladı.

Büyük yıkım ve kaosa yol açar!

Cambaz, "İstanbul için de tsunami bekliyoruz. Tsunami dediğimizde Japonya ya da Endonezya'daki gibi 20 metrelik dalgalar anlaşılıyor. Bizim burada 1509 ve 1894 depremlerinden sonra kayıtlara düştüğü gibi 6 metre mertebesinde dalgalar söz konusu. Bu da çok büyük bir yıkıma ve kaosa neden olabilir. Çünkü bizim deniz seviyesinde yerleşimlerimiz var" diye konuştu.

İstanbul tsunami eylem planı

Dr. Cambaz, "tsunami tahliye yolları", "tsunami güvenli alan" ve "tsunami bilgilendirme" panolarının yerleştirildiğini kaydeden Cambaz, vatandaşların yaşadıkları bölgedeki tsunami tehlikesi hakkında bilgi sahibi olmasının ve aile bireyleri ile acil durum eylem planı hazırlamasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Tsunami önlenemez mi?

Dr. Cambaz, tsunami tehlikesine karşı önlem alınabileceğini vurgulayarak, deprem sonrası denize yakın olan insanların bu bölgelerden uzaklaşmaları gerektiğini ve deniz seviyesinin yükselmesini ciddiye almaları gerektiğini belirtti.

Tsunami sırasında yüzeydeki suyun sürükleyici gücüne dikkat çekerek, sadece 30 santimetrenin üzerindeki bir dalga yüksekliğinin insanları sürükleyebileceğini açıkladı.

Türkiye'nin hazır olmaı gerekiyor

Türkiye'nin 8,300 kilometrelik kıyı şeridiyle tsunami riskine karşı hassas olduğunu ve bu nedenle hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Cambaz, Türkiye'nin tsunami için risk taşıyan bir ülke olduğunu ve vatandaşların bilinçli olmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tsunami uyarı sistemleri

Dünya genelinde erken uyarı sistemlerinin bulunduğunu belirten Cambaz, Kandilli Rasathanesi'nin de ülke genelinde 21 aboneye deprem tehlikesi hakkında bilgilendirme, gözlem ve uyarı mesajları yayınladığını açıkladı.

Türkiye'nin bu konuda daha fazla önlem alması gerektiğini ve bu tür olaylara karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: (AA)