Hamilik Okulu Vakfı ve İyilik Sağlık Vakfı İstanbul’dan Gazze’ye kalem güzelleriyle gönül köprüsü kuruyor.

Gazze’de ve diğer Filistin şehirlerinde İsrail’in dokuz haftadır sürdürmekte olduğu soykırım ve sivil katliamına yönelik hemen her kesimden insani yardım kampanyaları, protesto gösterileri ve basın açıklamaları gelirken STK’lar ve sanatçılar da imkân ve kapasiteleri dâhilinde zulme yönelik tepkilerini takipçileri ve kamuoyuyla paylaşıyor. Bu kapsamda Hamilik Okulu Vakfı ve İyilik Sağlık Vakfı, 16 Kasım 2023 Cumartesi günü saat 10:00’da Hamilik Okulu Vakfı’nın Kâğıthane’deki merkezinde gazeteci, yazar, fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz’ü ve Hattat Mahmut Şahin’i Filistin, Gazze ve Kudüs gündemiyle misafir ediyor. Süleyman Gündüz’ün konuşmacısı olduğu Filistin Konferansı’na ve Hattat Mahmut Şahin Kudüs Yed-i Beyza Yiğitlik Meydanı Hüsn-i Hat Sergisi’ne tüm okuyucularımız davetlidir.

Filistin Konferansı

Hamilik Okulu Vakfı’nın, Kâğıthane İmrahor Caddesi Premier Kampus 29 nolu mekânında düzenlenecek olan konferans ve sergi 16 Aralık Cumartesi günü 10:00-12:00 saatleri arasında düzenlenecek. Hüsn-i hat sergisinden elde edilecek gelirin tamamı Türk Kızılayı üzerinden Gazzeli ihtiyaç sahiplerine takdim edilecek.

Bugünkü yazımızda mezkûr konferansa ve Hâdim’ul-Fukara Hattat Mahmut Şahin üstadın sergisine nazar ediyoruz.

Süleyman Gündüz: İnsanlık âlemi Kudüs’teki işgali kaldırmakla mükelleftir.

Kudüs’ü birlikte ziyaret etme imkânı bulduğumuz Süleyman Gündüz kelimenin tam anlamıyla Filistin âşığı. Yılda birkaç kez Filistin’i ve Kudüs’ü ziyaret etmeyi kendine vazife bilen Süleyman Gündüz, Filistin topraklarına her gittiğinde bir yandan hüzünleniyor diğer yandan da Müslümanların birliğine dair umutlarını tazelemeye çalışıyor.

Yazarımız İbrahim Ethem Gören, mazlumların hamisi Süleyman Gündüz ile Kudüs'te

Üstad Gündüz, vakit namazlarının akabinde Mescid-i Aksa’nın avlusunu besmeleyle adımlarken her bir kutlu emanette renk, ışık, hayat ve ses arıyor ‘Ruhu’l-Kudüs’e dair. Bu arayış ona direnç kazandırıyor. Güvercinlerin kanatlarında, Kubbetü’s-Sahra’nın nakışlarında, yeryüzünün göğe en yakın avlusunun mermerlerinin damarlarında mütemadiyen yankılanmakta olan tekbir seslerini işitiyor: Allahuekber!

Süleyman Gündüz’ün yaptığı insani bir çabadan başka bir şey değil. Çünkü o bir mükellef.  Sorumluluğunu yerine getirmenin telaşı içerisindeki bir münevver. Şüphesiz insan Allah’ın halifesidir ve mesuliyet bilinciyle yeryüzünü şenlendirir. Ve dahi herkesin fani olan dünya hayatında bir görevi vardır. Görevi her neyse onu arar ve bulur. Bu meyanda Süleyman Gündüz’ün görevi de mazlum ve mustazafların yanında yer almak, sözcülüğünü ve savunuculuğunu yapmak. Onun hayatında katliam ve soykırım coğrafyaların mahzun insanlarının hüznüne genişçe bir yer, Filistin, Gazze ve Kudüs için açılmış büyük bir parantez var. İşte bahsettiğimiz o parantezi 16 Aralık Cumartesi günü açarak, Süleyman Gündüz’ün Gazzeli çocukların feryadıyla yufka gibi incelmiş gönül diliyle Gazze’yi, Filistin meselesini ve tabii ki Kudüs’ü teşrih masasına yatıracağız.

Çünkü ona göre, yani bize, yani size göre bütün insanlık Gazze’deki, Kudüs’teki işgali kaldırmakla sorumludur. Bugün Gazze ve Kudüs işgal altında ve yeryüzündeki bütün insanlık bu işgali kaldırmak sorumluluğundadır. Ve Süleyman Gündüz nezdinde “Yahudiler bu bölgede kalıcı değildir. Müslümanların Yahudilerle hiçbir kutsal savaşı yok. Yahudiler en özgür oldukları dönemlerini Müslümanların hâkim oldukları topraklar üzerinde yaşamışlardır. Yahudiler, Müslümanların birbirleriyle olan çatışmasından dolayı Filistin’i ele geçirmiştir.”

Yiğit meydanda belli olur!

Kudüs Yed-i Beyzâ Yiğitlik Meydanı, “Kudüs, Filistin ve Gazze için, zulme uğrayan, katledilen insanlar için, bu alandaki kendi sorumluluğumuzu yerine getirmek için neler yapabiliriz?” sualine teorik ve pratik düzlemde cevap arayıp hamle çapında iş ve organizasyon süreçleri üretmek için bir araya gelen birkaç Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) öğrencisinin sivil inisiyatifi.

Hattat Mahmut Şahin Kudüs Yed-i Beyza Yiğitlik Meydanı Hüsn-i Hat Sergi afişi

Kudüs Yed-i Beyzâ Yiğitlik Meydanı mensupları “Yiğit meydanda belli olur, borç zamanında, tam zamanında ödenir. Filistinli, Gazzeli kardeşlerimizin şefkate, gönül dilimizden uzatacağımız bir yed-i beyzâya ihtiyacı var” mülahazalarıyla Hattat Mahmut Şahin Kudüs Yed-i Beyzâ Yiğitlik Meydanı Hüsn-i Hat Sergisini tertip ettiler.

BÜ öğrencisi yiğitler, hüsn-i hat hocası, kemânkeş Mahmut Şahin’in Tâ’lik, Celî Tâ’lik, Kûfî, Rik’a ve Celî Şikeste Tâ’lik yazı nevilerinde kaleme aldığı ve öznesinde Mescid-i Aksa, Kudüs, Gazze ve Filistin olan 20 eseri satışa arz edecek.  Sergiden elde edilecek gelirin tamamının Türk Kızılay’ı üzerinden Gazze’deki kardeşlerimize gönderilecek.

Hattat Mahmut Şahin Kudüs Yed-i Beyza Yiğitlik Meydanı Hüsn-i Hat Sergisi eser-17

Hattat Mahmut Şahin: Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir!

Sözün bu yerinde Hattat Mahmut Şahin’in Kudüs Yed-i Beyza Yiğitlik Meydanı Hüsn-i Hat Sergisi’ne yönelik mütalaalarına nazar edelim: “Kudüs bizim kırmızıçizgimizdir! Nerede gözü yaşlı bir insan varsa, zulme uğramış bir şahs-ı vahid varsa evvelemirde elimizde onun yanında oluruz. Buna gücümüz yetmiyorsa elimizden ne geliyorsa onunla borcumuzu öderiz. Bizimkisi borç ödemek. Bizim bilançomuz sürekli borç yazıyor. Nerede bir mazlum varsa sanat diliyle, hüsn-i hattın müşfik lisanıyla kendilerine el uzatmak, yanında, yakınında olmak gibi bir sorumluluk şuuru içerisindeyiz. Sergi vesilesiyle Filistinli kardeşlerimizin yaralarına biiznillah merhem olacağız. Gayret bizden, tevfîk Allah’tan.”

2023 İyilik Sağlık Ödülü sergi-konferans etkinliğinde sahibini bulacak!

Konferans ve sergi etkinliğinde ayrıca İyilik Sağlık Vakfı’nın 2023 yılı İyilik Sağlık Ödülü de sahibini bulacak. İyilik Sağlık Vakfı ihtiyacı sabit olan hastalara sağlık alanında hizmet ederken iyilik&sağlık alanlarında benzer çalışmalarda bulunan kişi ve kurumlarla da teşrik-i mesai içerisinde bulunuyor.

İSV İyilik Sağlık Ödülleri afişi

İhtiyaç sahiplerine maddi-manevi destek olanlara, kimsesizleri, yoksulları, düşkünleri, öksüz ve yetimleri, evsizleri gözetenlere bu alanda gönüllü hizmet üretenlere İyilik Sağlık Ödülü takdim eden İyilik Sağlık Vakfı, 2021 İyilik Sağlık Ödülünü İstanbul’da evsiz, kimsesiz ve madde bağımlılarına hamilik yapan Hz. Kâb Camii İmamı Emir Kır’a; 2022 ödülünü ise Kahramanmaraşlı yetimlerin hâmisi Mustafa Akgün’e vermişti. 2023 İyilik Sağlık Ödülünün sergi-konferans etkinliğinde sahibini bulması bekleniyor.

Hattat Mahmut Şahin ve yazarımız İbrahim Ethem Gören Bursa Kur'an-ı Kerim Müzesi'nde

Teşekkürlerimizle…

Bu yazının değerli okuyucularını, sanatseverleri, koleksiyon sevdalılarını konferans ve sergi etkinliğine, iyilik sağlık ödülü törenine hususen davet ederken, etkinliklere hizmetleri sebkat eden Hamilik Okulu Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Barbaros Ceylan’a, mazlumların hâmisi Süleyman Gündüz üstada, kalem güzelleriyle İstanbul’dan Gazze’ye gönül köprüsü tesis eden Hattat Mahmut Şahin’e, Kudüs Yed-i Beyzâ Yiğitlik Meydanı yiğitlerine ve Türk Kızılayı Şube Hizmetleri Direktörü Nurdal Durmuş’a teşekkürü borç biliyorum.

İbrahim Ethem Gören 15.12.2023/Yazı No: 552