Son yıllarda ülkemizde kahve tüketimi önemli bir artış göstermiş durumda. Kahve dükkanlarının sayısı da büyük bir hızla artmış olsa da, içtiğimiz kahvelerin kalitesi ve hazırlık yöntemleri konusunda bazı önemli soru işaretleri bulunuyor. Kahve tutkunlarının, bu konulara dikkat etmesi gerekiyor.
Kahve demleme sürecinde kullanılan filtre kağıdı, kahve telvesi ve yağlarını tutmak için özel olarak tasarlanmış bir malzemedir. Ancak bazı mekanlarda farklı malzemelerin kullanılması, sağlığınıza zarar verebilecek kimyasalların kahvenize karışma riskini artırabilir. Özellikle plastik içeren malzemelerin sıcak suyla temas etmesi, plastik kaynaklı zararlı kimyasalların kahvenize geçmesine neden olabilir.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Gıda Teknolojisi öğretim görevlisi ve Kimya Mühendisi Öznur Eyilcim, artan maliyetler nedeniyle bazı işletmelerin filtre kahve üretimi için bone ve kadın çorabı gibi malzemeleri kullanma eğilimini değerlendirdi.
Kimya Mühendisi Eyilcim, bu maliyet artışının, daha ucuz ve kolay bir üretim yöntemi arayışına yol açtığını belirtti. Ancak gıda güvenliği açısından, tüketicileri koruma amacı güden önemli bir etken olduğunu vurguladı. Eyilcim, "Gıda güvenliği, tüketicileri gıda kaynaklı tehlikelere karşı korumayı amaçlayan bir disiplindir ve sağlığa zarar verebilecek veya güvenliği tehlikeye atabilecek unsurları ortadan kaldırmayı veya önlemeyi hedefler. Bone ve kadın çorabı gibi kişisel ürünlerin gıda ürünleriyle teması, kesinlikle ciddi bir gıda güvenliği sorunudur." şeklinde konuştu.
Gıda güvenliği açısından önem taşıyan konuları vurgulayan Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklere açık olduğunu belirterek halk sağlığının bu risklerle tehdit edildiğini ifade etti.
Filtre kahve üretiminde bone ve kadın çorabı gibi malzemelerin kullanılmasının fiziksel açıdan tehlike yarattığını açıkladı. Bu malzemelerin üretimi sırasında toz, tüy, saç, ufak böcekler, sinekler gibi istenmeyen yabancı maddelerin kolayca bu malzemelerin üzerine geçebileceğine dikkat çekti. Sterilizasyonun gıda ürünleri için önemli olduğunu belirterek, bu yabancı maddelerin gıdalarla temas edecek malzemeler üzerinde bulunmasının veya bu malzemelerin çevreyle temas ederek kirlenip yabancı maddeleri taşımasının insan sağlığı açısından büyük bir risk oluşturabileceğini belirtti.
Ayrıca kimyasal açıdan da bu uygulamanın riskli olduğuna değindi. Saç bonesi ve kadın çorabının yapısının poliamid bazlı sentetik liflerden, polyesterden veya akrilikten oluştuğunu ifade etti. Bu malzemelerin yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında yapısal bozulma ve çözünme riski taşıdığına dikkat çekti. Ayrıca, bu tür giysilerin üretimi sırasında sentetik boyalar ve zararlı kimyasalların kullanılabileceğini ekledi.
Eyilcim, filtre kahve yapımında tek kullanımlık özel filtre kağıtlar veya tekrar kullanım ve dezenfeksiyona uygun pamuklu müslin gibi gıda için uygun malzemelerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, kadın çorabı ve bone gibi kişisel kullanım dışındaki ürünlerin asla kullanılmaması gerektiğini vurguladı.