Türkiye'nin fay hatları üzerinde bulunduğunu hatırlatan Sözbilir, Marmara Denizi'nde beklenen depremin sadece İstanbul'u değil, kıyısı olan 7 ili de etkileyeceğini belirtti.

İstanbul'da alınacak önlemlerin diğer illerde de benzer şekilde alınması gerektiğine dikkat çeken Sözbilir, sadece İstanbul'a odaklanmanın diğer illerde can ve mal kaybına yol açabileceğini ifade etti.

"Sadece İstanbul'u depreme hazırlarsak, diğer illerdeki insanlar can ve mal kayıpları yaşar, dolayısıyla Marmara'ya komşu tüm illerde bu seferberliği yürütmek gerekiyor." diyen Sözbilir, İstanbul'da milyonlarca insanın yaşadığını ve olası bir depremin ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Yapıların depreme dirençli hale getirilmesinin can ve mal kayıplarını azaltacağını belirten Sözbilir, AFAD, valilik ve belediyelerin önemli çalışmalar yaptığını ancak bu çalışmaların yapı sağlamlığı açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ankara'da "19 Eylül Gaziler Günü" programı düzenlendi Ankara'da "19 Eylül Gaziler Günü" programı düzenlendi

İstanbul'un coğrafi yapısına bağlı olarak, deniz seviyesine yakın kesimlerin daha fazla etkilenebileceğini ifade eden Sözbilir, 2003 yılında yapılan deprem master planlarına rağmen hala yapı-zemin etkileşimine bağlı olarak gerekli önlemlerin alınmadığı bölgelerde ciddi hasar olabileceğine dikkat çekti.

Fayın deprem üretme zamanının geldiğini belirten Sözbilir, her türlü önlemin hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA