İstanbul'da bu yıl yağışların azalması, su seviyelerini olumsuz etkiledi. Kentte bulunan 10 barajdan 3'ünde su seviyeleri alarm verici derecede %3'lere kadar geriledi.

Kent, son yılların en büyük kurak dönemlerinden birini yaşarken, yağışların uzun yıllık ortalamaların altında olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, su kaynaklarıyla beslenen barajlarda ciddi kurumalara neden olmuştu.

İstanbul'u besleyen barajların imdadına ise sağanak yağışlar yetişti. Kasım ve Aralık ayındaki yağışlar barajların toparlanmasına yardımcı oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İttifak Gazetesi'ne barajlardaki son durumu anlattı.

Mehmetçik’ten Kosova’da 24 saat Türkçe yayın yapan tek radyoya ekipman desteği yapıldı Mehmetçik’ten Kosova’da 24 saat Türkçe yayın yapan tek radyoya ekipman desteği yapıldı

hüseyintoros

Toros'un açıklamaları şöyle;

"6 Aralık tarihi itiabariyle barajların doluluk oranı yüzdesi 34,71'e ulaştı. Bu değer 2020 yılında aynı tarihte %23,3 idi.

Son 10 yılın bu tarihteki baraj doluluk oranları %43'tür.  Barajların doluluk oarak 6 Aralık 2023 tarihi itibaiyle son 10 yıldaki en düşük 2. seviyede. Bununla birlikte meteorolojik tahminler önümüdeki günleri de yağışlı gösteriyor.

Yağacak yağışlar ile barajlar dolmaya devam edecek. İstanbul'un yıllık su tüketim miktarı 1 milyar 100 bin m3 civarında. İstanbul barajları yüzde yüz dolu olduğunda bile 870 milyon m3 su kapasitelidir.

"KİŞİ BAŞI KULLANIM 200 LİTRE"

İstanbul yağışlarının büyük çoğunluğunu Aralık, Ocak, Kasım, Şubat, Ekim ve mart aylarında alıyor. İstanbul'da Nisan-Eylül aylarındaki yağış toplamı sadece %29'dur. İstanbul su açığını Melen ve Yeşilçayırmaklarından sağlıyor. 2023 yılı su ihtiyacının 687 milyon m3 ü bu ırmaklardan sağlandı.

640x360-15

Özetle İstanbul'a su sağlayan kaynaklar İstanbul'a yetmiyor.

Yağış yıllar içinda salınım gösterdiği için bazı yıllar ortalama altında bazı yıllar üstünde yağış almakta. Hali hazırda İstabul'da kişi başı su kullanımı ortalama 200 litre civarındadır.

"3 YILLIK PLANLAMA YAPILMALI"

Bu rakamın yarıya düşürülmesi için su tasarrufu ve yağmur hasadı konusunda duyarlılık çalışmalarının devam etmesi gerekiyor. Ayrıca su bütçesi için 3 yıllık planlar yapılması da son derece önemli. Yapılabilir ise kişi başı kademeli ücretlendime de su tararrufunun sağlanmasına büyük katkı sağlayabilir."

Profesör Dr. Toros, su kullanımında alınacak kısa vadeli önlemlerin büyük bir önem arz ettiğine dikkat çekerek şunları belirtti:

'Kent sakinleri, kullandıkları suyun üçte biri kadar tasarruf sağlayabilirlerse, İstanbul'un su sıkıntısı çekmeyecektir. Bu adımı atmamız durumunda, yeni yağışlar gelene kadar herhangi bir krizle karşılaşmayacağız. Bunun yanı sıra, mutfak, lavabo, duş ve sifon gibi noktalarda su tüketimini azaltmalıyız.'

İSKİ'YE GÖRE SON BARAJ DOLULUK ORANLARI

Alibey: 43,42

Büyükçekmece: 21,48

Darlık: 48,85

Elmalı: 80,04

Istrancalar: 30,85

Kazandere: 14,23

Pabuçdere: 10,12

Sazlıdere: 16,76

Terkos: 18,71

Ömerli: 58,15

Kaynak: Suzan Ballıdağ