İstanbul merkezli ve Türkiye'nin dünyaca ünlü tatlıcısı Hafız Mustafa 1864’ün “Dünyanın En Efsanevi 150 Tatlı Mekanı” listesinde ikinci olduğu geçtiğimiz günlerde ilan edilmişti.
Küresel ölçekte kabul gören ve geleneksel tarifleri öne çıkarmasıyla bilinen Taste Atlas (Lezzet Atlası) dünyanın en iyi tatlıcıları listesini açıklamıştı. Buna göre dünya genelinde 150 markanın yer aldığı listede Türkiye’den 2 firma yer almıştı.
Portekizli Lisbon's Pasteis de Belém'in ilk sırada yer aldığı Taste Atlas’ın listesine Türkiye'nin dünyaca ünlü tatlıcısı Hafız Mustafa 1864 ikinci olarak girmişti.
“Hafız Mustafa 1864”nın dünyanın en iyi 150 tatlı mekanı listesinde ikinci olması sebebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Turizm Şube Müdürlüğü tarafından işletmenin Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar’a plaket takdim edildi.
Türkiye adına almış olduğu ‘Dünya İkinciliği Ödülü’nden dolayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Turizm Şube Müdürü Hüseyin Gazi Coşan tarafından, Hafız Mustafa 1864 Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar’a plaket verildi.
Hafız Mustafa 1864’ün İstanbul Galataport mekanında gerçekleşen plaket töreninde Manisa eski valisi Mülkiye Başmüfettişi Ahmet Deniz, Fatih İmar ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naci Polat, Levni Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, Best Western Empire Palace Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Alihan Akkoç, Levni Hotels Genel Müdürü Enis Akcan, Sultan Köşesi Restaurant, Sultan Corner Hotel ile Ayasofya Hotel’in Yönetim Kurulu Başkanı gastronom, şef, gazeteci ve araştırmacı yazar Recep İncecik, lezzethan ve yazar Vasfi Pakman, Hasan Arslan, gazeteci ve araştırmacı yazar Mehmet Poyraz ve diğer dostları Avni Ongurlar’ı yalnız bırakmadılar.
TASTE ATLAS İNTERNET SİTESİNDE HAFIZ MUSTAFA’YI BÖYLE TANITMIŞTI:
“Hafız Mustafa, 1864 yılında İstanbul'da kurulmuş, başta baklava olmak üzere çok çeşitli Türk tatlılarıyla tanınan ünlü bir şekerleme markasıdır. Hafız Mustafa'da baklava, zengin, tatlı şurupla bir arada tutulan ve ince kıyılmış fındıklarla doldurulmuş, ince, pul pul hamur işlerinden oluşan bir senfonidir.
Ustalıkla hazırlanması ve kaliteli malzemeleri, baklavaya onu diğerlerinden ayıran eşsiz bir doku ve lezzet kazandırır. Fıstıklı, cevizli veya diğer yenilikçi çeşitler olsun, Hafız Mustafa'nın baklavaları hem yerli halk hem de turistler tarafından beğeniliyor. Mağazalarından birini ziyaret etmek sadece tatlıları tatmak değil, aynı zamanda Türk şekerleme sanatının büyük geleneğine dalmak anlamına da geliyor.”
HAFIZ MUSTAFA 1864’ÜN TARİHÇESİ
Hafız Mustafa, Sultan Abdülaziz Han döneminde, Hacı İsmail Hakkı Bey tarafından 1864 yılında İstanbul Bahçekapı'da kuruldu. Akide şekerinin ilk üreticilerinden olan Hacı İsmail Hakkı Bey'in ardından oğlu Hafız Mustafa, şeker ve lokum üretimine devam etti. Hafız Mustafa bir yandan şeker üretirken, bir yandan da Arpacılar Camisi'nde gönüllü müezzinlik yaptı.
Poğaçanın mucidi olarak da bilenen Hafız Mustafa, tatlı ve şekerlemede kısa sürede marka haline geldi. Ünü giderek artan Hafız Mustafa'nın ardından oğlu Cemil Bey de aile geleneğini sürdürdü. Cemil Bey, şekerleme ve lokumun yanına "Çikolat Cemil" adıyla çikolatayı da ekledi. Firmanın kurulduğu günden bugüne tarifleri ve dekorasyonu hiç bozulmadı.
Hafız Mustafa firması 2007’de Ongurlar Ailesi tarafından devralındı. Tarihi mirasa sadık kalan firma, ürünlerini eski tariflerle göre üretmeyi sürdürürken bir yandan da yeni tatlar keşfediyor. 50 çeşit lokum ile 500 çeşit tatlı üretimi yapan firmanın biri Dubai’de olmak üzere 15 şubesi bulunuyor.
Glukoz yerine şeker pancarının, gıda boyası yerine doğal kök boyasının, doğal meyve özlerinin ve zemzem suyunun kullanıldığı lokum ve tatlılar, en geç 72 saatte dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.
Osmanlı tatlı kültürünü dünyaya tanıtan ve gelecek nesillere de aktaran Hafız Mustafa 1864 Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar, “Biz sadece esnaf değiliz, geleneksel lezzetleri koruyarak yaşatan ve gelecek kuşaklara aktaran bir kültür elçisiyiz” dedi.
İBB Turizm Şube Müdürlüğü’ne plaketten dolayı teşekkür eden Ongurlar, Hafız Mustafa 1864’ün nasıl marka haline geldiğini ise şöyle özetledi:
“Türkiye’nin en eski 5 markasından birini almıştık. Eminönü’ndeki mağazada sadece 6 çalışanı olan Hafız Mustafa’nın bilinirliği istediğimiz düzeyde değildi. Markayı ismine yakışır noktaya çıkarmanın ürünlerin kalitesinden geçtiğini bildiğimizden bütün gücümüzü üretime verdik. Önce fason üretimi kaldırdık. Satacağımız ürünü kendimiz üreteceğiz dedik ve büyük bir imalathane kurduk. Türkiye’nin en iyi ustalarını bünyemize kattık. En kaliteli hammaddeleri işinin ehli ustalara teslim ettik. Bütün mamullerimizi organik hale getirdik. Sonrası kendiliğinden çorap söküğü gibi geldi. Bugün sattığımız tüm ürünlerde kalitenin belirleyicisi olduk.”
“HIZLI ŞEKİLDE ŞUBELEŞME KAYGISI TAŞIMIYORUZ”
İstanbul’un tarihi noktalarında 12 şubesi bulunan Hafız Mustafa 1864’ün Antalya, Bodrum ve Dubai’de de birer şubesi bulunuyor. Zincir şubeleşme konusunda aceleci olmadıklarına dikkat çeken Ongurlar, Hafız Mustafa 1864’ün gelecek planları hakkında ise şu ifadelere yer verdi: “Hızlı şekilde şubeleşme kaygısı taşımıyoruz. Franchise modeliyle hareket etsek çok fazla şubeye ulaşabiliriz ama kaliteyi ve kültürü koruyamayız.”
HAFIZ MUSTAFA 1864 İSPANYA’DA KİTAP OLDU
Kolombiya asıllı İspanyol yazar Francisco Leal Quevedo tarafından 2014 yılında Hafız Mustafa 1864 kitaplaştırıldı. Çocuklara yönelik olan ve İspanya’da hayli ilgi gören kitabın adı ise “Hafız Mustafa’nın Mucizeleri”. Orijinal adı “Los secretos de Hafiz Mustafá” olan söz konusu kitabın İspanyolca konuşan ülkelerde dağıtımı olduğu ve tiyatro oyunu yapıldığı da biliniyor.