Yaşam

Güneş’teki kara delikten ‘radyasyonlu rüzgar’ hızla Dünya’ya geliyor!

Güneş'teki 60 Dünya'dan daha büyük devasa 'delik', üzerimize süper hızlı radyasyonlu güneş rüzgarı yayıyor. Bilim insanları Güneş'in ekvatorunun yakınında koronal delik olarak bilinen devasa karanlık bir bölge tespit etti. Buradaki kara delikten, alışılmadık derecede hızlı radyasyonlu güneş rüzgârının Dünya'ya doğru hızla yayılıyor.

Abone Ol

Güneşin yüzeyinde muazzam bir karanlık delik açıldı ve güneş rüzgarı olarak bilinen alışılmadık derecede hızlı radyasyonun güçlü akışlarını doğrudan Dünya'ya yayıyor. Bilim insanları, 60 Dünya'dan daha geniş olan geçici boşluğun boyutunun ve yöneliminin, güneş döngüsünün bu aşamasında benzeri görülmemiş bir durum olduğunu söylüyor.

Spaceweather.com'un haberine göre , koronal delik olarak bilinen dev karanlık bölge, 2 Aralık'ta güneşin ekvatorunun yakınında şekillendi ve 24 saat içinde yaklaşık 497.000 mil (800.000 kilometre) maksimum genişliğe ulaştı . 4 Aralık'tan beri güneş boşluğu doğrudan Dünya'ya işaret ediyor.

Kuyrukluyıldızın enkazı Dünya’da meteor yağmuruna neden olacak! Kuyrukluyıldızın enkazı Dünya’da meteor yağmuruna neden olacak!

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, güneşi yerinde tutan manyetik alanlar aniden açıldığında, güneşin üst yüzeyindeki içeriğin güneş rüzgarı şeklinde akmasına neden olduğunda koronal delikler meydana gelir.

Koronal delikler çevredeki plazmadan daha soğuk ve daha az yoğun oldukları için koyu lekeler halinde görünürler. Bu, güneş lekelerinin neden siyah göründüğüne benzer. Ancak güneş lekelerinden farklı olarak koronal delikler, ultraviyole ışıkta görülmedikçe görünmez.

Ünlü şef tavsiye etti: Ada çayını yemeklerde kullanın! Ada çaylı tarhana ve balkabağı çorbası! Ünlü şef tavsiye etti: Ada çayını yemeklerde kullanın! Ada çaylı tarhana ve balkabağı çorbası!

NOAA'ya göre, koronal deliklerden gelen radyasyon akımları normal güneş rüzgârından çok daha hızlıdır ve genellikle Dünya'nın manyetik kalkanında jeomanyetik fırtınalar olarak bilinen rahatsızlıkları tetikler. Mart ayında ortaya çıkan, Güneş'te ortaya çıkan son koronal delik , altı yıldan fazla bir süre içinde Dünya'yı vuran en güçlü jeomanyetik fırtınayı püskürttü . 

Live Science’in konuyla ilgili haberine göre, uzmanlar başlangıçta bu son deliğin orta şiddette (G2) bir jeomanyetik fırtınayı tetikleyebileceğini, bunun da önümüzdeki birkaç gün boyunca radyo kesintilerini ve güçlü kutup ışıklarını tetikleyebileceğini öngördü. Ancak Spaceweather.com'a göre güneş rüzgarı beklenenden daha az yoğun olduğundan ortaya çıkan fırtına şu ana kadar yalnızca zayıf (G1) oldu. Ancak auroralar hâlâ mümkün.

Deliğin güneşte ne kadar süre kalacağı belli değil, ancak NOAA'ya göre önceki koronal delikler geçmişte tek bir güneş dönüşünden (27 gün) daha uzun süre dayanmıştı. Ancak delik yakında Dünya'dan uzaklaşacak.

Güneş, yaklaşık 11 yıllık güneş döngüsünde, güneş maksimumu olarak bilinen patlayıcı zirveye yaklaşırken, güneş aktivitesi tüm yıl boyunca artıyor. Ancak garip biçimde, devasa yeni koronal deliğin güneş aktivitesindeki bu artışın bir parçası olması beklenmiyor. 

NOAA'ya göre koronal delikler güneş döngüsünün herhangi bir noktasında meydana gelebilir, ancak aslında bunlar solar minimum sırasında daha yaygındır. Solar maksimum sırasında ortaya çıktıklarında, normalde ekvatora yakın değil, güneşin kutuplarına yakın konumda bulunurlar. Bu nedenle, güneş maksimumuna bu kadar yaklaştığımızda ekvatorun yakınında böylesine büyük bir deliğin nasıl açıldığı bir sırdır.

Ancak son birkaç haftadır güneşin daha aktif hale geldiğine dair çok sayıda başka işaret de ortaya çıktı.

18 Kasım'da, en az beş farklı güneş lekesi grubundan oluşan devasa bir "güneş lekesi takımadası" Güneş'in yakın tarafında ortaya çıktı ve o zamandan bu yana uzaya düzinelerce güneş fırtınası fırlattı. 25 Kasım'da, Güneş'in ekvatoruna yakın patlayıcı bir " ateş kanyonu " patlaması, daha sonra Dünya'ya çarparak nadir turuncu auroraları tetikleyen, hızlı hareket eden mıknatıslanmış plazma bulutu olan koronal kütle atılımını (CME) serbest bıraktı . Ve 28 Kasım'da, güneşten fırlayan "neredeyse X sınıfı" bir güneş patlaması, Dünya'ya çarpan yamyam bir CME'yi doğurdu ve hafta sonu boyunca alçak enlemleri auroralarla aydınlatan jeomanyetik bir fırtınayı tetikledi.

Güneş enerjisi aktivitesinde son zamanlarda yaşanan artış muhtemelen güneş enerjisi maksimumunun eşiğinde olduğumuzun bir işaretidir. Ekim ayında bilim insanları güneş döngüsü tahminlerini revize ettiler ve şimdi patlayıcı zirvenin 2024 başlarında başlayabileceğini tahmin ediyorlar.

Galatasaraylıların Kopenhag Parken Stadı’nda unutulmaz hatıraları var! Foto Galeri: Galatasaraylıların Kopenhag Parken Stadı’nda unutulmaz hatıraları var!

Simpsonlardan sonra NASA'dan açıklama: Güneş patlaması sonrası karanlıkta kalabiliriz! Simpsonlardan sonra NASA'dan açıklama: Güneş patlaması sonrası karanlıkta kalabiliriz!