Milliyet'ten Fazilet Şenol'un derlediği bilgilere göre, 13. yüzyıl Bohemya'sında işlediği suç nedeniyle idama mahkum edilen bir keşişin hikayesi dikkat çekici detaylarıyla gün yüzüne çıktı. Herman adındaki keşiş, dönemin en ağır işkence yöntemlerinden biri olan manastır duvarlarına gömülme cezası aldı.
TEK BİR GECEDE YAZILAN KİTAP
Ancak bu trajik olayın ardından bir efsane doğdu. Keşiş, son tuğla yerleştirilmeden önce hayatı için yalvarışlarda bulundu ve rahiplerle bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma gereği, keşiş dünyanın bilgilerini içeren bir kitap yazmalıydı ve bunu sadece tek bir gecede başarmalıydı.
Efsaneye göre, zaman geçtikçe keşiş Herman'ın şeytanla pazarlık yapmaktan başka seçeneği kalmayacaktı.
En sonunda keşiş şeytanla bir anlaşma yaparak bir gecede kitabı tamamladı. Ertesi sabah eserini sundu ve hayatı bağışlandı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK KİTABI
Günahkar keşişin rahibe sunduğu eser bugün 'Şeytan'ın İncili' olarak bilinen dünyanın en büyük kitabı 'Codex Gigas'tı. Türkçede 'Dev Kitap' anlamına gelen bu 92 x 50 cm büyüklüğünde ve 22 cm kalınlığındaki kitapta 'Hermanus Inclusus' imzası yer alıyordu.
Codex Gigas'ın tarihçesi ise ilginç bir yolculuğa sahip. Kütüphane yangınları ve savaşlarla dolu bir geçmişi olan bu devasa el yazması, günümüze eksik birkaç sayfa ile ulaştı. Herman'ın yazdığı bu eserin içeriği, günah itiraflarının ayrıntılı bir listesini içeriyor ve 'Şeytanın İncili' olarak da anılıyor.
NEDEN 'ŞEYTANIN İNCİL'İ' DENİLİYOR?
Sonraki sayfalarda cennet ve şeytanın tam ölçekli bir temsili sunuluyor. Bu özel sayfa, 'Codex Gigas'ı şeytanın tam sayfa portresini içeren tek Orta Çağ el yazması yapıyor. Tasvirdeki Şeytan, iki kule arasında sıkışıp kalmış, boş bir manzarada gösteriliyor. Bu yaratık, kırmızı boynuzları ve iki dili olan, ermin kumaştan yapılmış peştamaldan başka bir şey giymiyor ve sayfanın boşluğundan bakıyor. Ermin ise yalnızca kraliyet ailesi tarafından giyilen bir kumaş türü olmasından dolayı tasvirdeki bu detay, şeytanı karanlığın prensi olarak tanımlıyor. Bu portreden dolayı 'Codex Gigas' günümüzde dahi 'Şeytanın İncil'i' olarak da anılıyor.
Öte yandan uzmanlar hâlâ kitabın nasıl yazıldığı sorusuna net bir cevap bulamıyor.