AB tescilli coğrafi işaret listesine Türkiye’den, ilk olarak Gaziantep Baklavası girmiştir. Ardından sırasıyla Aydın İnciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Taşköprü sarımsağı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi ve son olarak Gemlik zeytininin de listeye girmesiyle toplam 12 ürün AB tescilli coğrafi işaretli ürün olarak kayıtlara geçmiştir.
İşte sırasıyla Türkiye’nin AB tescilli ürünleri…
1 - GAZİANTEP BAKLAVASI
En lezzetli Türk tatlılarından biri olan Antep baklavası, AB tescilli Türkiye ürünlerinin başında geliyor. Gaziantep’te usta çırak ilişkisiyle öğretilen ve nesilden nesile aktarılan baklava ustalığı, tüm ülke için büyük öneme sahip. Antep fıstığı, tereyağı ve şerbetle hazırlanan Antep baklavası, kullanılan malzemenin kalitesi, yapılış biçimi ve eşsiz lezzetiyle tüm baklavalardan ayrılıyor.
2 - AYDIN İNCİRİ
Türkiye’de incirin anavatanı Aydın, dünyadaki incir üretiminin de önemli bir kısmını karşılıyor. Çok hassas ve narin bir meyve olan incirin ağacı ise kök vermeyi çok sevmekle beraber fazla su istememesiyle fazla yağışlı bölgelerde yetişmiyor. Sarı lop incir olarak da bilinen Aydın incirinin dağda ve ovada yetişen iki ayrı türü bulunuyor.
3 - MALATYA KAYISISI
Tarihi kaynaklara göre kayısının ana vatanı Asya coğrafyası. Türkiye’de ise bu özellik Malatya’ya ait. Malatya kayısısı; lezzeti, kokusu ve kalitesiyle AB tescilli Türkiye ürünlerinin başında yer alıyor. Soğuk, uzun süren kış ve sıcak geçen yaz mevsiminde yetişen kayısı, birçok farklı çeşide de sahip. Malatya kayısısı hem kurutulmuş hem de taze olarak tüketilebiliyor.
4 - AYDIN KESTANESİ
Kestanenin Aydın’da yetişen çeşidi AB tescilli Türkiye ürünlerinden biri olarak listede yer alıyor. Aydın kestanesi; büyüklüğü, parlak ve kolay soyulan kabuğu ve yumuşak etli meyvesiyle diğer kestanelerden ayrılıyor. Ilıman iklimi seven Aydın kestanesi, lezzeti ve kalitesiyle Türkiye için muhteşem bir değer.
5 - MİLAS ZEYTİNYAĞI
Türkiye’nin coğrafi işaret almış en önemli ürünlerinden biri olan Milas zeytinyağı, ilçe sınırlarında Memecik türü zeytin ağaçlarından erken dönemde hasat edilen zeytinlerden, soğuk sıkım yöntemiyle imal ediliyor. Yoğun aroması ve polifenol, oleik asit gibi değerleri maddeler açısından zenginliğiyle bilinen Milas zeytinyağı, genizde hafif bir yanma hissi bırakmasıyla da biliniyor.
7 - BAYRAMİÇ BEYAZI
Bayramiç beyazı mis kokulu nefis meyvelerden biri. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen endemik meyve; tadı, kokusu, aroması ve görünümüyle gerçekten özel bir yere sahip. Kaz Dağları’nın eteklerinde yetişen Bayramiç beyazı, erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde yetişirken başka topraklarda yetişemeyen endemik bir bitkidir. Bayramiç beyazı, verimli ve kaliteli ürün veren ağaçlardan alınan tohumlardan elde ediliyor.
6 - TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI
Baş kabuğunun rengi beyaz, diş kabuğunun rengi ise pembe olan Taşköprü sarımsağı, Yemeklere kattığı lezzet ve şifa dolu zengin besin içeriğiyle çok önemli bir yere sahip.
8 - GİRESUN TOMBUL FINDIĞI
Giresun tombul fındığı tescilli coğrafi işaretler arasına girerek AB ülkelerinin tamamında koruma altına alınmış oldu. Kendine özgü tat ve lezzeti, çiğ veya kavrulup yendiğinde damakta bıraktığı aroması, Giresun tombul fındığını diğer fındık çeşitlerinden ayıran özellikleridir. Kahverengi, parlak, loblu ve ucu hafif tüylüdür.
9 - ANTAKYA KÜNEFESİ
Tereyağlı kadayıf, tabanı yağlanmış küçük bakır veya alüminyum yayvan bir tepsiye serilen künefe, künefelik peynir, tereyağlı kadayıf karışımının üzerine eşit olarak dağıtılır, kalan tereyağlı kadayıf üst tabaka olarak serilip kısık ateşe alınır. Altı kızaran künefe alt üst edilir ve üzerine sıcak şerbet dökülür. Yapımında Hatay’ın künefelik peynirleri kullanılır.
10 - SURUÇ NARI
Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi'nde ince kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı taneleriyle dünyanın en iyi narı olarak gösterilen tescilli Suruç narı, kadınların ince işçiliğiyle sofraların tatlandırıcısı ve birçok yemeğe lezzet katan nar ekşisine dönüşüyor.
Kendine has kokusu rengi ve tadıyla meşhur olan ve tescillenen Suruç narı, yöre halkının ekonomik kazançları arasında yer alıyor. Özellikle ev kadınları nar ekşisi ile ev ekonomisine katkı sağlıyor.
11 - ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ
Çağlayancerit Cevizi, Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit ilçesinin yerli çeşidi olup; dolgun gövdeli, ekstra irilikte, açık sarı iç renginde, yumuşak yapılı ve kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilen, antraknoza ve iç kurduna dayanıklı cevizdir. Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine yakın olduğundan meyve verimi yüksektir.
12 - GEMLİK ZEYTİNİ
Gemlik Zeytini Marmara Bölgesinin zeytin ağaçlarının büyük bir kısmını oluşturur. Özel bir grubu oluşturan Gemlik Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir. Zeytinin en belirgin özelliği renginin koyu siyah olması ve etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesidir. Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. (HABER MERKEZİ)