Dünya

Everest’te dağcı ölümleri 2023 yılında rekor kırdı!

Tecrübesiz dağcıların Himalayalar’daki dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanmaya çalışması ölüm sebepleri arasında gösteriliyor. Azalan hava basıncı ve yüksek irtifalardaki düşük oksijen seviyesinin neden olduğu akut dağ hastalığı, tüm ölümlerin neredeyse yarısını oluşturuyor. İklim değişikliğinin de ölüm sebepleri arasında gösterilmesi dikkat çekti.

Abone Ol

Himalayalar'daki tüm keşif gezileri hakkında bilgi depolayan Himalaya Veritabanı'na göre, 2023 yılında dünyanın en yüksek dağı Everest'in yamaçlarında toplam 18 kişi öldü. Bu, zirveye ilk kez 70 yıl önce ulaşılmasından bu yana en ölümcül dağcılık sezonu oldu.

Dünyanın tepesi olarak da bilinen 8848 metrelik Everest Dağı ölümleriyle de meşhur. Azalan hava basıncı ve yüksek irtifalardaki düşük oksijen seviyesinin neden olduğu akut dağ hastalığı, tüm ölümlerin neredeyse yarısını oluşturuyor. Ayrıca dağcılar tırmanırken aşırı fiziksel strese katlanmak zorunda kalıyor ve sıklıkla dehidrasyon sorunu yaşıyor ve bazı durumlarda bunlar ölüm sebebi olabiliyor.

Kuş gribi yüzünden Antarktika'da yüzlerce fok öldü! Penguenlere bulaşırsa ekolojik facia yaşanabilir! Foto Galeri: Kuş gribi yüzünden Antarktika'da yüzlerce fok öldü! Penguenlere bulaşırsa ekolojik facia yaşanabilir!

Rus haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre, dünyanın en yüksek dağına başarılı tırmanışlarla dolu 70 yıllık tarih boyunca Everest'te toplam 317 dağcı hayatını kaybetti. Bir önceki en ölümcül tırmanış sezonu 17 ölümle 2014'te kaydedilmişti.

Mum ve pilli radyo stoklamak ne anlama geliyor? İngiltere’de analog çağa dönme ihtimali uyarısı yapıldı! Mum ve pilli radyo stoklamak ne anlama geliyor? İngiltere’de analog çağa dönme ihtimali uyarısı yapıldı!

TECRÜBESİZ DAĞCILAR

İngiliz gazetelerinden The Guardian, Mayıs ayında Nepal hükümetinin, bu yıl tüm zamanların en yüksek tırmanma izni belgesi verdiğini bildirdi. 479 kişiye dağa tırmanma belgesi verildi. Bu belge olmadan dağa tırmanmak imkansız. Gazete, Nepal Ulusal Dağ Rehberi Derneği Başkanı Ang Norbu Sherpa'nın, giderek daha fazla deneyimsiz dağcının zirveye ulaşmaya çalıştığını söylediğini aktardı. Ayrıca, tırmanma konusunda çok az deneyimi olan veya hiç deneyimi olmayan kişilerin zirve denemeleri yaptığını açıkladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DE ÖLÜM SEBEBİ

Değişken hava koşulları, 2023’teki yüksek ölüm oranının bir başka olası nedeni olarak gösterildi. Nepal Turizm Departmanı Müdürü Yuba Raj Khatiwada, The Guardian'a dağdaki istikrarsız havanın ana nedeninin iklim değişikliği olduğunu ifade etti.

Ünlü şef tavsiye etti: Ada çayını yemeklerde kullanın! Ada çaylı tarhana ve balkabağı çorbası! Ünlü şef tavsiye etti: Ada çayını yemeklerde kullanın! Ada çaylı tarhana ve balkabağı çorbası!