Oswald’ın Helsinki Macerası

Belgelere göre, Oswald, 1963’teki suikasttan dört yıl önce, 19 yaşındayken, 10 Ekim 1959’da Helsinki’ye geldi. Torni Otel’e beş gecelik rezervasyon yaptırdı, ancak sadece iki gece kaldı. ABD’de pasaport başvurusu yaparken İsviçre veya Finlandiya’da okumak istediğini söyledi, ancak herhangi bir üniversiteye başvurmadı. 12 Ekim 1959’da Sovyetler Birliği elçiliğine vize başvurusu yaptı ve başvurusu çok hızlı bir şekilde onaylandı. Oswald’ın Helsinki’ye nasıl geldiği bilinmiyor, ancak muhtemelen bir uçak veya botla Stockholm’den geldiği tahmin ediliyor.

Oswald’ın Sovyetler Birliği Yılları

Independent Türkçe'nin yayınladığı habere göre; Belgeler, Oswald’ın Helsinki’den Moskova’ya gittiğini ve burada Sovyet vatandaşı olmak için başvurduğunu gösteriyor. Oswald, 2,5 yıl boyunca Sovyetler Birliği’nde kaldı, ancak hiçbir zaman KGB için çalışmadı. Aksine, KGB subayları tarafından "çılgın ve tahmin edilemez" biri olarak nitelendirildi. Oswald, 1962 yazında ABD’ye geri döndü ve Amerikan vatandaşlığından çıkmadı.

Oswald’ın Sonu

Oswald, 22 Kasım 1963’te Dallas’ta Kennedy’yi öldürdüğü iddia edildi.

John F. Kennedy’

ABD: Gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz ABD: Gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz

Suikasttan iki gün sonra, Dallas polisi tarafından gözaltına alındığı sırada, gece kulübü sahibi Jack Ruby tarafından vurularak öldürüldü. Ruby, cinayeti Kennedy’ye duyduğu öfke nedeniyle işlediğini söyledi, ancak idam cezasına çarptırıldı. Ruby, 1967’de cezaevinde kanserden öldü.

Belgeler, Kennedy suikastıyla ilgili pek çok komplo teorisine yol açan bir olayın perde arkasını aydınlatıyor. Finlandiya istihbarat servisi SUPO, belgeleri kamuoyuyla paylaşarak, tarihe ışık tutuyor.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ