Dorset'in Jurassic Sahili'nde ortaya çıkarılan devasa bir deniz sürüngeni kafatası, yaklaşık 150 milyon yıl öncesine ait. Bu kafatası, o dönemde okyanuslarda egemenlik kuran ve 'pliosaur' olarak adlandırılan korkutucu deniz yaratığına ait olduğu düşünülüyor.

Fosil, şimdiye kadar bulunmuş en sağlam ve detaylı örneklerden biri olarak öne çıkıyor. 2 metre uzunluğundaki bu kafatası, bu tür sürüngenler hakkında yeni ve önemli bilgiler sunuyor.

Keşfedilen fosilin son derece büyük ve mükemmel korunduğu gözlemlendi. Bu keşif, deniz sürüngenleri ile ilgili bilgilerimizi derinleştirecek nitelikte.

d6c660e0-9843-11ee-91bf-230bfab3fcba

Yerel paleontolog Steve Etches, keşfedilen kafatasının benzerine rastlanmayan bir örnek olduğuna inanıyor.

"Alt çene ve üst kafatası, adeta yaşam halinde olduğu gibi birbiriyle mükemmel uyum içinde. Dünya çapında bu detay seviyesine sahip pek az örnek var. Genellikle bulunan fosillerde eksik parçalar olurken, bu keşifte her kemiğin varlığı, biraz çarpık olsa da, heyecan verici."

Ankara Akyurt'ta "sahte bal" üretim malzemeleri yakalandı: Vali açıklama yaptı Ankara Akyurt'ta "sahte bal" üretim malzemeleri yakalandı: Vali açıklama yaptı

Kafatası, çoğu insanın boyundan daha uzun olmasıyla, yaratığın genel büyüklüğü hakkında önemli ipuçları verdi.

130 diş, tek bir ısırıkla avı öldürebilecek kadar uzun ve keskin. 10-12 metre uzunluğundaki bu pliosaur, hızlı hareket etmesini sağlayan palet benzeri dört güçlü uzvuyla okyanusun en üst düzey yırtıcısıydı.

Bristol Üniversitesi'nden Dr. Andre Rowe, "O kadar büyük ki, bir tür su altı T. rex'i gibiydi" diyor. Bu keşif, avlarının arasında uzun boyunlu kuzeni plesiosaur ve yunus benzeri ichthyosaur gibi diğer sürüngenlerin yanı sıra diğer pliosaur türleriyle beslenebileceğini gösteren fosil kanıtları sundu.

5a33b940-976e-11ee-b9a7-c91b9dfa91e5

Bir fosil kafatasının keşfi oldukça ilgi çekici bir hikayeye sahip. İngiltere'nin ünlü Dünya Mirası Jurassic Sahili'nde, Kimmeridge Körfezi yakınlarındaki bir plajda tesadüfen bulundu.

Fosil meraklısı Phil Jacobs, pliosaur kafatasının kıyıya vurmuş halini keşfetti ve ağırlığı sebebiyle taşıması zor olduğundan Steve Etches'i çağırdı. İkili, fosil parçasını güvenli bir yere götürmek için hızla bir sedye hazırladı.

Fosilin geri kalan kısmı ise uçurumun üstünde yapılan drone araştırmasıyla tespit edildi. 15 metrelik bir yükseklikten, ufalanan uçurumun kenarından sarkan halatlarla fosil çıkartıldı.

Dorset fosilini ziyaret etmek için dünyanın dört bir yanından bilim insanları, bu sürüngenlerin yaşam tarzları ve ekosistemlere olan etkileri hakkında yeni bilgiler elde etmek istiyor. Paleobiyolog Profesör Emily Rayfield, kafatasındaki büyük dairesel açıklıkları incelemeye başladı. Bu açıklıklar, pliosaurun avını ezerken çene kaslarının uyguladığı kuvvet hakkında önemli ipuçları verecek.

Tahminlere göre, bu kaslar çeneye yaklaşık 33.000 newtonluk bir kuvvet uyguluyor. Bu, yaşayan hayvanlar arasında en güçlü çenelere sahip olan tuzlu su timsahlarının 16.000 newtonluk kuvvetiyle karşılaştırıldığında oldukça yüksek bir rakam.

a8c69f50-976e-11ee-91bf-230bfab3fcba

Kaynak: HABER MERKEZİ