Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransis'e gönderdiği Filistin konulu mektupta, "Öldürmenin tüm Semavi dinlerce haram kılındığı bilincine sahip olan insanlık, Gazze'de uluslararası hukukun ve insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemelidir" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Vatikan ilişkilerinin tarihsel derinliğinin artan bir ivme kazandığını ve bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ayrıca, "Diyanet İşleri Başkanımızı kabulünüz vesilesiyle, saygı ve muhabbetlerimi iletiyorum" şeklinde bir ifade kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Fransuva'ya gönderdiği Filistin mektubunda, Gazze'de uluslararası hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Papa'ya gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, insani diplomasi ilkesi doğrultusunda Kırım'ın yasadışı ilhakının yaşandığı 2014 yılından bu yana Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemiş ve bu konuda aktif rol oynamıştır. Aynı şekilde, Filistinli masum sivillerin yaşam haklarının ve haklı davalarının savunulmasında da ön saflarda yer alarak, bu konuda kararlı bir tutum sergilemektedir.

Türkiye, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaklaşık 45 bin ton insani yardım malzemesini Gazze'ye göndererek, bölgeye en fazla yardım sağlayan ikinci ülke konumuna yükselmiştir. Bu yardımlar arasında Hristiyanların da bulunduğu 450 refakatçi eşliğinde, 429 Gazzeli hasta ve yaralının tedavisi de Türkiye'de sürdürülmektedir.

Tüm Semavi dinlerin öldürmeyi haram kıldığı bilinciyle hareket eden insanlık, Gazze'de uluslararası hukukun ve insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla göz yumamaz. Savaş dönemlerinde dahi dokunulmaması gereken hastaneler, okullar, camiler ve kiliselerin bilinçli bir şekilde hedef alınması karşısında sesini yükseltmelidir

Orta Doğu'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Filistin-İsrail meselesinin adil bir çözüme kavuşturulması şarttır. Bu çerçevede, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti'nin kurulması ve uluslararası toplumun eşit bir üyesi olarak küresel sistemde yer alması gerekmektedir.

Katolik Aleminin Ruhani Lideri Sayın Papa Fransuva Vatikan;

Gazze'de insani yardımların ulaştırılamaması nedeniyle açlıktan ölümlerin artması ve İsrail'in mübarek Ramazan ayında dahi ayrım gözetmeksizin devam eden saldırıları, aynı zamanda üçüncü yılına giren Ukrayna Savaşı'nın küresel etkileri gibi meydan okumalarla karşı karşıyayız. Bu durum, uluslararası toplumun iş birliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesini zorunlu kılmaktadır.

Son dönemde dünya genelinde artan İslam karşıtlığı, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi eğilimler, toplumlararası barış ve istikrarı tehdit eden önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu bağlamda, dünyamız, kapsayıcı ve akılcı siyasete, her koşulda tüm taraflarla diyalog kurabilen aktörlere tarihte hiç olmadığı kadar büyük bir ihtiyaç duyuyor.

Bu anlayış çerçevesinde, ortak insani değerlerimiz ve dünya barışına hizmet etme gayemiz temelinde, barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı anlayış kültürünü yaygınlaştırmak üzere, Vatikan’la diyalog ve iş birliğimizi daha da geliştirmekte kararlıyız.

Bu vesileyle, Milletim ve şahsım adına sağlık ve esenlik temennilerimi tekrarlıyorum." 

Kaynak: AA