Üstün İnşaat Mühendisi, Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da beklenen depreme dikkat çekerek halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de depremle ilgili eğitimlerin yetersiz olduğuna işaret etti.

Kintsugi felsefesinden ilham alan özel bir yapı kimyasalları firmasının "Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz" sloganıyla hayata geçirdiği projenin eğitimi, deprem uzmanı Moriwaki'nin katılımıyla bir otelde başarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde hala depremlerin beklenmekte olduğunu belirten Moriwaki, "Japonya ve Türkiye, sürekli olarak depremlere maruz kalmaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı şu anda kırılmaya başlamış durumda. Bundan sonra Hatay'dan itibaren Kıbrıs veya deniz içinde de kırılmalar görülebilir. Ayrıca Muş, Bitlis ve Van gibi bölgeler, İzmir ve Marmara bölgesi depremlere açık bölgeler olarak bilinmelidir. İzmir yakın zamanda bir deprem yaşadı, ancak İzmir'in kendisi hala büyük bir kırılmayla karşılaşmadı. Ege Denizi çevresinde genel olarak 7'nin altında, yaklaşık 6.5 büyüklüğünde bir deprem beklenmektedir" dedi.

EĞİTİM YOK DİYEREK İSYAN ETTİ

Moriwaki, Japonya'nın depremlerle yaşamaya alıştığını ve bu konuda eğitim aldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'de bu konuda eğitim eksikliği var. Japonya'da deprem, bizlere eğitim yoluyla öğretilir. Anaokulu dönemimizde bile oyunlar aracılığıyla deprem bilincini kazandırırlar. Türk toplumunda ise genellikle panik hakim. Bu nedenle deprem konusunda eğitim verilmesi son derece önemlidir."

Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından bölgedeki riskin azaldığını belirterek şunları söyledi:

Haritalar incelenirken keşfedildi! Marmara’da, depremlerin batırdığı gizemli bir kayıp ada ve esrarengiz bir kale... Haritalar incelenirken keşfedildi! Marmara’da, depremlerin batırdığı gizemli bir kayıp ada ve esrarengiz bir kale...

"Artık o bölge, biriktirdiği enerjiyi boşalttı. 7 büyüklüğünün üzerindeki depremler genellikle 100-150 yılda bir meydana gelir. Ancak Kahramanmaraş'taki deprem, 500 yıl boyunca beklenen bir depremdi ve oldukça yakın bir mesafede meydana geldi. Bu nedenle etkisi büyük oldu. Şu an için o bölgede büyük bir deprem beklenmiyor."

Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar ve Deprem Uzmanı Moriwaki, İstanbul için beklenen depremi ele alırken şunları ifade etti:

"Bursa bölgesinde son büyük depremin üzerinden 150 yıl geçtiği için bu bölgede bir deprem bekleniyor. Bandırma bölgesinde ise son büyük deprem 200 yıl önce yaşandığı için deprem riski mevcut. Bu bölgelerde kabaca 8 fay hattı bulunuyor. Tek bir fay hattının kırılması durumunda 6.8 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Ancak 2-3 fay hattının veya tüm fayların aynı anda kırılması durumunda, 7.9 büyüklüğünde Erzincan depremi kadar büyük bir deprem meydana gelebilir. Bu senaryo daha az olasılıklı olsa da mümkün bir ihtimaldir."

Kaynak: HABER MERKEZİ