RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir tebliğ ile elektrikli araç ithalatına ilişkin geçen yıl getirilen düzenlemeler genişletildi. Artık, şarj edilebilir hibrit otomobiller (PHEV) de bu düzenlemelerin kapsamına alındı. Bu kapsamda, elektrikli araçların ithalatında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis açma zorunluluğu, şarj edilebilir hibrit araçlar için de geçerli hale getirildi.
TEBLİĞİN DETAYLARI
Elektrikli araç ithalatına ilişkin yapılan düzenlemenin adı da değiştirildi. Önceden "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" olarak bilinen düzenleme, artık "Bazı Elektrikli ve Haricen Şarj Edilebilir Hibrit Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" olarak anılacak. Bu değişiklikle birlikte, sadece elektrikli araçlar değil, hibrit modeller de aynı yetkili servis açma yükümlülüklerine tabi olacak.
YETKİLİ SERVİS ZORUNLULUĞU
Yeni düzenlemeye göre, ithalatçıların izin belgesi alabilmesi için ithal edilecek araçların satış sonrası hizmetlerinin sağlanması gerekiyor. Bu çerçevede, 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçı firma tarafından kurulmuş olması ve bu durumun Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelenmesi şart koşuluyor.
PERSONEL YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU
Ayrıca, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların bakım ve onarımını yapacak kişilerin de belirli yeterlilik belgelerine sahip olması istenecek. Bu kişilerin, TSE ya da Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen, sadece elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların bakım ve onarımıyla ilgili bir yeterlilik belgesine sahip olması şart koşulacak.
GÜMRÜK MUAFİYETLERİ
Tip onayına tabi olmayan elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ithalatında ise, TSE tarafından düzenlenen muafiyet ya da kapsam dışı belgesi gümrük işlemlerinde zorunlu olacak. Bu belge olmadan araçların ithalatı gerçekleştirilemeyecek.
Yeni tebliğ, yayımlandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girecek.