Yaklaşık 1 milyar avro değerindeki bu yatırım kapsamında, HABAŞ'ın Honda'dan satın aldığı üretim tesisinin binek otomobil üretimi için kullanılacağını belirtti. Urkun, sedan ve crossover olmak üzere iki farklı model üreteceklerini, bu modellerin hibrit, plug-in hibrit ve benzinli versiyonlarla piyasaya sunulacağını açıkladı.

Urkun, Hannover'deki IAA Transportation Fuarı’nda yaptığı açıklamada, 2021 yılının başında İzmir Çiğli'de AR-GE çalışmalarına başladıklarını ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim fabrikası kurduklarını söyledi. Fabrikanın 2025 yılı başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun, fuarda sergilenen araçların ön üretimlerinin İzmir’de iki farklı fabrikada gerçekleştirildiğini ve bu süreçlerin Manisa'ya taşınacağını ifade etti. Ayrıca, Honda'nın Şekerpınar’daki fabrikasının kataforez hatlarının kullanılmaya başlandığını aktardı.

YENİ MODELLERDE ÇEŞİTLİ VERSİYONLAR

HABAŞ’ın, Honda'nın Şekerpınar'daki tesislerini binek otomobil üretimi için kullanacağını belirten Urkun, 2025 sonunda sedan ve crossover modellerini piyasaya süreceklerini duyurdu. Bu araçlarda hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç farklı seçenek sunulacak. Motor teknolojisi için Volvo ile işbirliği yapacaklarını ve hafif ticari araçlarda Renault ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Urkun, batarya tedarikini Uzak Doğu’dan hücre temin ederek gerçekleştirdiklerini, bu bataryaların HABAŞ markası altında paketleneceğini belirtti. "Tüm araçlarımızda HABAŞ bataryaları kullanılacak." ifadesini kullandı.

İkinci el araç fiyatları düştü: Galericiler Endişeli İkinci el araç fiyatları düştü: Galericiler Endişeli

YATIRIM 1 MİLYAR AVROYU BULACAK

Urkun, binek araç üretimi için yapılan yatırımın 250-300 milyon avroya ulaştığını, toplam yatırım tutarının ise ticari araçlarla birlikte 1 milyar avroyu bulabileceğini belirtti. Honda’dan alınan fabrikanın üretim kapasitesinin 75 bin araca çıkarılacağını ve Manisa’da yıllık 20 bin ticari araç üretimi yapılacağını ekledi. Ayrıca, bayi ağı oluşturma çalışmalarına başladıklarını ve rekabetçi fiyatlarla piyasaya girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ