Yaz aylarında 50 derece sıcaklık yaşanan Diyarbakır'da, havaların 25 dereceye düşmesiyle birlikte vatandaşlar, hastalıklara karşı önlem almak için aktarları tercih ediyor. Sonbaharın gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte, Diyarbakır'daki aktarlar, kış çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklardan önce tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Sur ilçesindeki bir aktar dükkanında çalışan Fırat Çakır, kış çayının antibiyotik etkisi olduğunu ve solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiğini belirtiyor.

AW054096_04

13 bitkinin karışımıyla hazırlanıyor

Çakır, yaklaşık 13 bitkinin karışımıyla hazırladıkları kış çayına talebin mevsimsel geçişlerle arttığını dile getiriyor. "Atom çayı" olarak adlandırdıkları bu karışımın astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı ve balgam söktürücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastalığına iyi geldiği biliniyor. Çakır, çubuk tarçın, hatmi çiçeği, ıhlamur, papatya, zencefil, kuşburnu, ekşi çay ve zerdeçal gibi bitkilerin karıştırıldığı bu çayın 8 dakika kaynatılması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, stres ve yorgunluğa da iyi geldiğine dikkat çeken Çakır, "Mevsimsel geçişlerden dolayı satışlarımız bayağı yükseldi. İnsanlar antibiyotik kullanımını fazla tercih etmediği için kendini bitki çaylarına yönlendiriyor." dedi. 

2023 yılının siyaset ve iş dünyasındaki en güçlü 12 ailesi 2023 yılının siyaset ve iş dünyasındaki en güçlü 12 ailesi

AW054096_02

Çakır şifalı oluşuyla bildiğimiz bu bitkilerin antibiyotik etkisine sahip olduğuna da değindi. Sabah ve akşam birer bardak kış çayı içmenin insana dinçlik vereceğinin de altını çizen Çakır, "Kış çayını içmek için hasta olmaya gerek yok. Normal günlerde de tüketilebilir. Aynı zamanda yorgunluk, stres gibi insan ruhunu hafifletir. Kışın normal çay yerine kış çayı tüketilebilir" ifadelerini kullandı.

Editör: Zümrüt Çalış