Rönesans döneminin ünlü sanatçısı Leonardo da Vinci'nin eşsiz eseri olan "Mona Lisa" portresiyle ilgili sonradan yapılan ilginç bir keşif gündeme geldi.

Fransız ve Britanyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, bu eşsiz başyapıtın oluşturulmasında kullanılan tekniklere dair yeni ve önemli tespitlerde bulundu.

Mona Lisa, Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmekte ve her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Araştırmacılar, bu tabloda kullanılan teknikler hakkında daha fazla bilgiye ulaştı.

fnfnfd

Fransa ve İngiltere'den oluşan araştırmacılar ekibi, tablonun sağ üst köşesinden bir insan saç telinin çapı kadar küçük bir bölgeyi incelemeye karar verdi.

X-ray ışığı altında gerçekleştirilen bu incelemeler sonucunda, tablonun ilk boya katmanında nadir bulunan bir kimyasal madde olan plumbonakrit bileşiğine rastlandı.

Kurşun oksitin bir yan ürünü olan plumbonakrit madde, yağlı boya ile karıştırıldığında tuvalde kalın bir tabaka oluşturuyor gibi görünmektedir.

Başyazar Victor Gonzalez'ın fark ettiği önemli bir detay ise, Leonardo da Vinci'nin kavak pano üzerinde temel katman olarak kullandığı yağlı boya tarifinin diğerlerinden farklı olduğuydu. Gonzalez, "Ressamın portre üzerinde çalışmaya başladığında boyasını kalınlaştırmak ve kurumasına yardımcı olmak için 'kurşun oksit tozu' kullanmış olabileceği" hipotezini ilk kez somut bir şekilde destekleyen kanıtlara ulaşılmış olabileceğini ifade etti.

davim

Ünlü sanatçı "Mona Lisa" üzerinde çalışmaya başladığında deneysel bir yaklaşım benimsemiş olabileceğini vurgulayan Gonzalez, ayrıca her çalışmasında farklı teknikler kullanmış olabileceğini belirtti.

Yapılan araştırmanın sonuçları Amerikan Kimya Derneği (American Chemical Society) dergisinde yayımlandı.

Dünyanın en güçlü hava kuvvetleri açıklandı! Türkiye o ülkeleri geride bıraktı: İşte dünyanın en güçlü hava kuvvetleri! Dünyanın en güçlü hava kuvvetleri açıklandı! Türkiye o ülkeleri geride bıraktı: İşte dünyanın en güçlü hava kuvvetleri!

Mona Lisa tablosundaki plumbonakrit varlığının, Leonardo da Vinci'nin bir ressam olarak tutkusu ve sürekli denemeler yapma isteğinin bir kanıtı olabileceğini dile getiren İtalyan sanatı uzmanı ve New York Metropolitan Sanat Müzesi küratörü Carmen Bambach, bu tutku ve yenilikçi bakış açısının usta sanatçıyı zamansız ve modern kıldığını ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ