Tiroid hastalığı nedir?

Mynet'in haberine göre; Tiroid hastalığı, tiroid bezinin fazla veya az çalışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Tiroid bezi, boynun ön kısmında bulunan ve vücudun metabolizmasını düzenleyen bir organdır. Tiroid hastalığı olan kişilerde kilo değişimi, yorgunluk, sinirlilik, saç dökülmesi, terleme, kalp çarpıntısı, kabızlık veya ishal gibi belirtiler görülebilir.

Alanya’da yavru caretta carettalar mavi sularla buluşmayı sürdürüyor Alanya’da yavru caretta carettalar mavi sularla buluşmayı sürdürüyor

tiroid
Karatay, “Stres hormonu otoimminiteyi başlatıyor. Yani vücudun direnç mekanizmasını yıkıyor. Yani bütün kronik hastalıkların ve de akut hastalıkların altında mutlaka stres var. Neden stres var onu da söyleyeyim. Çünkü stres hormonu kortizoldür. Kortizol çok yüksek olduğu zaman akut stresler dediğimiz ani yükselmeler de dahil. Yani bir kaza olması, ani bir üzüntü ve ani bir kayıp olması mesela deprem gibi… Veya kronik stres var. Bunlar işte kronik stresle beraber tiroid hastalıkları da başlıyor.” dedi.

canan-karatay

Tiroid bezleri alınmamalı

Karatay, tiroid hastalığı teşhisi konmuş kişilerin hemen ilaca başlamasının fayda etmeyeceğini, önce stres ve üzüntü faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, tiroid nodülü olan hastaların tiroid bezlerinin alınmasının da doğru olmadığını ifade etti. Karatay, “Tiroid bezleri çok önemli mümkün olduğunda alınmaması lazım. Mecbur kalınca yapılıyor.” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ