Ceviz sağlıklı atıştırmalıklar arasından yer alır. Tok tutma özelliğinden dolayı diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Ancak cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Düzenli olarak ceviz tüketmek vücudu daha güçlü hale getirebilir.
İşte her gün ceviz yemenin faydaları...
GÜNDE KAÇ ADET CEVİZ YEMELİYİZ?
Her gün bir avuç ceviz yemek, bu cevizin birçok faydasını elde etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca badem gibi diğer kuruyemişlerle bir gece önceden ıslatıp, sabahları bu sağlıklı kuruyemişlerle orucunuzu açabilirsiniz. Düzenli ceviz tüketiminin sağlık açısından bazı yararları şunlardır:
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
CCeviz, Amerikan Kalp Derneği tarafından Heart-Check Sertifikasına sahiptir, bu da kuruluşun "kalp-sağlıklı gıda" olma kriterlerini karşıladığı anlamına gelir.
Sodyum, doymuş yağ ve trans yağ içeriği düşük olup, A ve C vitaminleri, demir, kalsiyum, protein ve diyet lifi gibi besinleri içerir. Cevizlerinizi elinizin altında bulundurmak isteyebilirsiniz.
Ceviz, lipid panelinizi olumlu yönde etkileyerek genellikle "kötü kolesterol" olarak bilinen LDL kolesterolünü azaltır. 2021'de Circulation dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, günde iki porsiyon ceviz tüketen yaşlı yetişkinlerde LDL kolesterol seviyelerinde büyük ölçüde düşüş gözlendi.
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
2020'de Nutrients dergisinde yayınlanan bir çalışma, ceviz tüketiminin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterdi. Ceviz yemek, iltihabı azaltır, serbest radikalleri uzak tutar ve Alzheimer hastalığı ve demansa karşı korur.
STRESİ AZALTIR
2022'de Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırma, günde iki porsiyon ceviz tüketmenin, stres ve depresyon düzeylerini iyileştirdiğini göstermiştir. Ayrıca, ceviz tüketiminin uyku süresini artırdığı ve genel zihinsel sağlığı iyileştirdiği görüldü. Ceviz, melatonin, folat, E vitamini ve polifenoller gibi nöro-destekleyici bileşikler içerir.
BAĞIRSAK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Antioksidanlar dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir inceleme, cevizlerin bağırsak sağlığınızı iyileştirebilecek bir prebiyotik görevi görme potansiyeline sahip olduğunu buldu. Bunu, mide-bağırsak sisteminizdeki faydalı mikroplar için bir "besin" kaynağı olarak hizmet ederek yaparlar.