Güdül ilçesinde 8 yıl önce atalarından kalan arsaya 150'den fazla hünnap ağacı diken ve her yıl yüzlerce kilo hünnap hasat eden 76 yaşındaki Ferhat Çolak, hünnap meyvesinin ilçede önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini belirtiyor. Çolak, Güdül'ün Türkiye'nin hünnap merkezi olacağına inanıyor ve çiftçilerin hünnap yetiştirmesi konusunda teşvikte bulunuyor.

hünnap-meyvesi-6

HER DERDE DEVA!

Hünnap meyvesinin sağlık açısından birçok faydası olduğu biliniyor. Lifli yapısı sindirim sistemine olumlu etkilerde bulunurken, kan şekerini dengeleme özelliğiyle şeker hastalarına da öneriliyor.

hünnap-meyvesi-5

"8 YILDIR HİÇ DOKTORA GİTMEDİM"

Çolak, günlük olarak 2-3 kilogram hünnap yediğini ve son 8 yıldır hiç doktora gitmediğini söylüyor. Ona göre, hünnap yiyenlerin doktora gitmesine bile gerek yok.

hünnap-meyvesi-4

YILDA YAKLAŞIK 40 TON HÜNNAP TOPLUYOR

Çolak, hünnap meyvesinin pazarlarda satışa sunulmadığını ancak isteyen herkesin Güdül'e gelerek burada kurulan pazarlardan yıl boyunca hünnap satın alabileceğini belirtiyor. Hünnap meyvesiyle ilgili bilinci artırmak amacıyla Güdül'de 40 bin ağaçlık bir hünnap bahçesi bulunuyor ve yılda yaklaşık 40 ton hünnap toplanıyor.

hünnap-meyvesi-3

KOLAY VE KARLI BİR TARIM FAALİYETİ

Hünnap meyvesi, doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olarak değerlendirilirken, Güdül'deki üreticiler de hünnap yetiştirmenin kolay ve karlı bir tarım faaliyeti olduğunu vurguluyorlar.

hünnap-meyvesi-2

Tuhaf ama Romalılar idrardan bile vergi aldılar! Tuhaf ama Romalılar idrardan bile vergi aldılar!

Bu değerli meyvenin önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde daha fazla bilinirlik kazanması ve sağlık faydalarından daha geniş bir kesimin faydalanabilmesi bekleniyor.

Kaynak: (İHA)