Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle beklenenden 20 gün sonra çiçek açtı.
3 bin 500 yıllık geçmişi olan bu bitki, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak biliniyor.
Safran ağustos ayında ekilirken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor. Bu yıl kurak hava nedeniyle geç çiçek açan safranın hasadı, geçen yıllara göre daha kısa sürecek.
Safran, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelmesi ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olmasıyla bilinir. Ayrıca ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğine sahiptir.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, yaptığı açıklamada, iklim değişikliği nedeniyle safranın bu yıl geç çiçek açtığını belirterek, çiçeklenmenin Kasım'ın 15'ine kadar süreceğini ifade etti. Ayrıca Safran Festivali'nin şehre büyük katkı sağladığını vurgulayarak, festivalin şehirde yüzde 100'e varan doluluk sağladığını belirtti.
İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz ise çiçeklenmenin artacağını ve önümüzdeki günlerde tarlalarda yüzlerce, binlerce çiçeği görmeye başlayacaklarını söyledi. Yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olmasını umduklarını belirtti.
Safran hasadının bu yıl geçen yıllara göre 10-15 gün daha az yapılacağını aktaran Yılmaz, Yukarı Çiftlik köyünün bir turizm destinasyonu haline geldiğini ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerinin olduğunu paylaştı.
Antalya'da doktorluktan safran ekimine geçiş yapan Nail Eren ise arkadaşlarıyla birlikte 3 dönümlük alanda safran ektiklerini ve amacın üretimi daha büyük arazilere taşımak olduğunu belirtti.