Tanıklar, Ayşenur’u vuran İsrailli keskin nişancının atıştan sonra sevinç çığlıkları attığını belirtti. Bu da Ayşenur’un rastgele değil, hedef alınarak vurulduğunun kanıtı olarak değerlendirildi. İsrail'in Batı Şeria’daki işgalini protesto eden göstericilere açılan ateş sonucu, 26 yaşındaki Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi başından vurularak hayatını kaybetti. Filistinliler, Ayşenur’un vurulduğu noktaya kanlı taşlar dizip zeytin dalları ve fotoğrafıyla küçük bir anıt yaptılar. Türk bayrağı da bu anıta bırakıldı.

Olayın tanıkları, Yeni Şafak’ın haberine göre, vurulduğunda ortamın sakin olduğunu, İsrail askerlerinin "tehdit altında hissettiği" iddialarını yalanladı. İsrailli Siyonizm karşıtı aktivist Jonathan Pollak da bunun kasıtlı bir ölüm atışı olduğunu ve aynı gün 13 yaşındaki bir Filistinli kız çocuğunun da öldürüldüğünü belirtti. Pollak, bu tür olayların dünya tarafından yeterince hesap sorulmadığı için gerçekleştiğini vurguladı.

Lübnan'da telsizlerin patlamasıyla gündeme gelen cihazın üreticisi ICOM: Üretim 2014 yılında durduruldu Lübnan'da telsizlerin patlamasıyla gündeme gelen cihazın üreticisi ICOM: Üretim 2014 yılında durduruldu

Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü, uluslararası tepkilere neden oldu. Almanya, olayın aydınlatılması çağrısında bulunurken, Filistin'in İngiltere Büyükelçisi Hüsam Zomlot, İsrail’in cezasızlık kültürüyle hareket ettiğini ve uluslararası toplumu adalet için harekete geçmeye davet etti.

ABD ise soruşturmanın sonucunu bekleyeceğini duyurdu. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, İsrail'in soruşturmayı hızlıca yürüttüğünü ve bulguların yakın zamanda açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

Ayşenur Ezgi Eygi için Filistin'in Nablus kentinde cenaze töreni düzenlendi. Türk diplomatlar, Filistinli yetkililer ve uluslararası aktivistlerin katıldığı tören, tekbirler ve sloganlar eşliğinde gerçekleşti. Eygi'nin naaşının Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalar sürerken, ailesinin talebi üzerine naaşın doğrudan Türkiye'ye uçakla nakledilmesi planlanıyor. Ayşenur Ezgi Eygi'nin, memleketi Aydın Didim’de toprağa verilmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ