ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın ardından Şam'a bir heyet göndererek HTŞ ile ilk resmi temasını gerçekleştirdi. ABD heyeti, görüşmeleri "yapıcı" olarak değerlendirdi.
"TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ ROLÜ ÖNEMLİ"
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Barbara Leaf, Türkiye'nin Suriye'deki etkisine vurgu yaparak, "Türkiye'nin Suriye'de büyük bir etkisi var" dedi. Leaf ayrıca, HTŞ'den gelen olumlu mesajları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. İran'ın Suriye'de herhangi bir rolünün olmayacağını ve olmaması gerektiğini ifade eden Leaf, Suriye'nin kuzeyinde ateşkes ve SDG'nin rolü için planlı bir geçiş sürecinin en iyi çözüm olduğunu söyledi.
SURİYE'DE SON DURUM
Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşar Esad güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi önemli şehirlerde rejim karşıtı gruplar üstünlük sağladı.
Başkent Şam'a 7 Aralık'ta giren gruplar, halkın da desteğiyle rejimin kontrolünü sona erdirdi. 8 Aralık'ta Baas rejimi çökerken, lider Beşar Esad ve ailesi Rusya'ya sığındı. Böylece Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı sona ermiş oldu.
Bu gelişmelerin ardından Suriye Milli Ordusu, Aralık ayında başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nun ilk gününde Tel Rıfat ilçesini PKK/YPG'den kurtardı. Operasyon kapsamında Münbiç ilçesi de temizlenerek, Fırat Nehri'nin batısında PKK/YPG'nin en büyük üslerinden biri ele geçirildi.
Baas rejiminin devrilmesinden sonra Suriye'de geçici bir yönetim kuruldu. Mart 2025'e kadar geçici başbakan olarak Muhammed el-Beşir atandı. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ise 14 Aralık'ta yeniden açılarak diplomatik faaliyetlere başladı. Rejimin devrilmesinin ardından birçok Batı ülkesi de Şam'a heyetler göndermeye başladı.
ŞARA’NIN BAŞINAN KONAN ÖDÜL
Öte yandan ABD'nin Suriye'de Şam yönetimini ele geçiren Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şara'nın başına koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldıracağı kaydedildi.