İsrail ordusu, Gazze kentinde yaşayan yaklaşık 1,1 milyon kişiden bölgenin güneyine taşınmalarını talep etti. Bu talebin ardından İsrail yönetimi, bölgeye daha yoğun askeri müdahalede bulunmayı planlıyor. Ayrıca, 8 Ekim'de Gazze'ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almıştı.
İsrail'in, Gazze Şeridi’ne yoğun bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın bölgenin kuzeyindeki Gazze kent merkezinde bulunan ekibiyle güçlükle kurduğu iletişim son 3 saattir tamamen koptu.
BBC ekibi alıkonuldu
Gazze'deki olayları takip eden İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin ekibi ise Tel Aviv'de İsrail polisi tarafından silah zoruyla alıkonuldu. Bu durum, basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak değerlendiriliyor.
Gazetecilere yönelik tehditler
Bölgedeki gazeteciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında tehlike altındalar. 7 Ekim'den bu yana 9 gazeteci hayatını kaybetti ve birçok gazeteci yaralandı. Gazze'den İsrail'e atılan roketlerin yol açtığı riskler, bölgedeki basın mensuplarını da etkilemeye devam ediyor.
Çatışmanın boyutu
İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından başlatılan "Aksa Tufanı" adlı saldırı, Gazze'den İsrail'e yoğun roket atışlarına neden oldu. Ayrıca, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'nı ele geçirdi. İsrail ordusu da Gazze'ye karşı hava saldırılarına başladı. Çatışmada çok sayıda insanın öldüğü ve yaralandığı belirtiliyor.