Yaşam

120 milyon yıllık ‘bitkilerin’ kaplumbağa fosili olduğu ortaya çıktı!

Kolombiyalı bir rahip tarafından 50 yıldan fazla bir süre önce toplanan eski fosilleri yeniden inceleyen yeni bir çalışma, bunların aslında nadir görülen yavru kaplumbağalar olduğunu tespit etti. 120 milyon yıllık 'bitkilerin' son derece nadir fosilleşmiş yavru kaplumbağalar olduğu keşfedildi.

Abone Ol

Yeni bir çalışma, Kolombiyalı bir rahip tarafından 50 yıldan fazla bir süre önce toplanan iki antik bitki fosilinin aslında dinozorlar çağından kalma nadir yavru kaplumbağalara ait olduğunu ortaya çıkardı.

Padre Gustavo Huertas, 1950'li ve 1970'li yıllar arasında Villa de Leyva kasabası yakınlarında yaprak şeklindeki fosilleri toplamış ve daha sonra bunların soyu tükenmiş bitkiler olduğunu tanımlamıştı. Ancak 7 Aralık'ta Palaeontologia Electronica dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmanın yazarları, bunların aslında yaprak olmadığını, minik kaplumbağa kabukları olduğunu kaydetti.

Mum ve pilli radyo stoklamak ne anlama geliyor? İngiltere’de analog çağa dönme ihtimali uyarısı yapıldı! Mum ve pilli radyo stoklamak ne anlama geliyor? İngiltere’de analog çağa dönme ihtimali uyarısı yapıldı!

Sırasıyla 2 inç (5 santimetre) ve 2,4 inç (6 cm) uzunluğunda olan fosiller, Kretase'nin (145 milyon ila 66 milyon yıl önce) Aptian çağına (125 milyon ila 113 milyon yıl önce) kadar uzanıyor. Bunlar, Kuzey Güney Amerika'da o döneme ait kayıtlara geçen ilk yavru deniz kaplumbağalarıdır.

Araştırmanın baş yazarı, Kolombiya Ulusal Üniversitesi'nde paleobotanik öğrencisi olan Héctor Palma-Castro, Chicago'daki Field Müzesi tarafından yayınlanan bir bildiride, bulgunun "gerçekten şaşırtıcı" olduğunu belirtti.

Huertas, fosilleri ilk olarak Sfenofilum colombianum olarak tanımladı ve bu da onları Geç Devoniyen (419,2 milyon ila 358,9 milyon yıl önce) ile Permiyen (298,9 milyon ila 251,9 milyon yıl önce)  arasında yaşayan bir bitki grubuna yerleştirdi.

Bu fosillerin olağandışı yaşı ve konumu, Palma-Castro ile Field Museum'daki fosil bitkilerin küratör yardımcısı Fabiany Herrera'nın dikkatini çekti ve ikili, onları yeniden incelemeye karar verdi.

Sözde yaprakların şekli ve kenarları bir bitkiye benzemiyordu ve “Onların fotoğrafını çeker çekmez 'bu tuhaf' diye düşündük” diyen Herrera'ya göre fosillerin üzerindeki çizgiler damarlardan çok kemiğe benziyordu, bu yüzden yardım için meslektaşlarına ulaştı.

Antik çağlardan 19. yüzyıla kadar 7 olağanüstü Afrika medeniyetleri Foto Galeri: Antik çağlardan 19. yüzyıla kadar 7 olağanüstü Afrika medeniyetleri

Bir araya gelen araştırma ekip, fosillerin deniz kaplumbağalarının üst kabuklarından geldiğini belirledi. Kabukların boyutuna ve kalınlığına ve yaşayan kaplumbağaların büyüme modellerine dayanarak, hayvanların öldüklerinde en fazla 1 yaşında oldukları sonucuna vardılar.

Live Science’ın aktardığına göre, söz konusu araştırmacılar, kabukların aynı fosil birikintilerinde bulunan, kayıtlı en eski deniz kaplumbağası olan Desmatochelys padillai'ye ait olabileceğini, ancak tam bir yavru iskeleti olmadan emin olamayacaklarını ifade ettiler.

Everest’te dağcı ölümleri 2023 yılında rekor kırdı! Everest’te dağcı ölümleri 2023 yılında rekor kırdı!

Mum ve pilli radyo stoklamak ne anlama geliyor? İngiltere’de analog çağa dönme ihtimali uyarısı yapıldı! Mum ve pilli radyo stoklamak ne anlama geliyor? İngiltere’de analog çağa dönme ihtimali uyarısı yapıldı!