Yıllardır satranç denilince akla ilk gelen isim olan Magnus Carlsen, zirvedeki yerini korurken, 10 yaşındaki Faustino Oro gibi genç bir oyuncunun kısa bir oyun içinde Carlsen'i mat etmesi dikkatleri üzerine çekti.

Dünyada ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazanarak tarihe geçti! Dünyada ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazanarak tarihe geçti!

23 Mart tarihinde gerçekleşen maçlarındaki oyun hızla Oro'nun lehine ilerledi. Oro, oyunun sonlarına doğru avantajı ele geçirerek, "Bu oyunu kaybedersem satrançtan emekli olurum" dedi. Carlsen, oyunu kaybetme noktasına gelince mücadeleyi bıraktı ve çocuk galip geldi.

Videoframe 12276

Faustino Oro daha önce de satrancın "büyük ustaları" Daniel Naroditsky ve Hikaru Nakamura gibi isimleri yenmişti.

Bu zafer, Carlsen'in daha önce Garry Kasparov ile oynadığı maçta yaşadığı deneyimi hatırlatıyor. Carlsen, genç yaşlarda Kasparov karşısında sıkılarak kalkıp yürümüştü. Şimdiyse benzer yaşlarda bir oyuncu tarafından hızlı bir şekilde mağlup edilmiş oldu.

Oro'nun bu başarısını küçümseyenler de yok değil. Büyük ustalardan Anish Giri, "Bu heyecanı anlamıyorum, Carlsen onu muhtemelen uzun bir klasik satranç oyununda yener, özellikle de 14 ya da 16 oyunda" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ