Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav uygulamasında, öğrencilerin sınav yapılacak okullarda, COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi kendi okullarında değil, belirlenen okullarda sınava alınacağı bildirildi.

Kemal Bülbül, 2023-2024 eğitim öğretim yılında resmi, özel ve imam hatip ortaokullarının 8. sınıfında öğrenim gören öğrencilerin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında ortaöğretim kurumlarına yerleştirildiğini hatırlattı. LGS'nin öğrenci yerleştirme işlemlerini kapsayan sistemin genel adı olduğunu belirten Bülbül, yerleştirme işlemlerinin merkezi sınav, yerel yerleştirme ve yetenek sınavı olarak üç farklı sistemle gerçekleştiğini ifade etti.

Başvurular isteğe bağlı ve ücretsiz olacak

Bülbül, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavına girmelerinin zorunlu olmadığını vurguladı

Bülbül, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için kılavuzun yayımlandığını hatırlatarak, kılavuzda önemli detayların bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Bakanlık tarafından 2 Haziran 2024 tarihinde uygulanacak merkezi sınavın başvurularının 18-29 Mart tarihleri arasında e-Okul üzerinden isteğe bağlı olarak alınacağını hatırlattı.

Bülbül, bu uygulamaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yıla kadar, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki öğrenci başvuruları otomatik olarak yapılıyordu. Ancak, liselere geçişte yaklaşık olarak okulların yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, LGS her öğrencinin mutlaka girmesi gereken bir sınav değil. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara girmek isteyen öğrenciler, başvurularını elektronik ortam üzerinden (https://eokul.meb.gov.tr/) yapacaklar. Başvuru sürecinde herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Başvuru yapacak öğrenciler, başvuru öncesinde kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kontrol ettirmelidirler. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlükleri sorumlu olacak"

Her ilçede sınav merkezleri olacak

Bülbül, LGS'ye başvuru yapacak öğrencilerin COVID-19 salgını öncesinde kendi okullarında değil belirlenen merkezlerde sınava girdiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

"Pandemi öncesinde öğrenciler, sınava belirlenen okullarda giriyorlardı. Pandemi sonrası normale dönüş kapsamında bu yıl öğrenciler, sınav merkezi olarak belirlenen okullarda sınava girecekler. Her ilçe bir sınav merkezi olacak şekilde planlama yaptık. Dolayısıyla sınav, il ve ilçelerimizdeki belirlenen okullarda yapılacak."

İlkokul öncesi dönemde okullaşma oranı son 5 eğitim öğretim yılında arttı İlkokul öncesi dönemde okullaşma oranı son 5 eğitim öğretim yılında arttı

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgileri, 24 Mayıs'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ilan edeceklerini dile getiren Bülbül, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecektir. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenciler, sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava gireceklerdir. Nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelme, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi mücbir sebeplerden dolayı başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu açıklayan dilekçe ve belgelerle sınava girmek istedikleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 28 Mayıs'a kadar başvuracaklar."

Kemal Bülbül, öğrencilerin sınava gelirken yanlarında fotoğraflı onaylı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini bulunduracaklarını söyledi.

Ders kitabından sorular sorulacak

Genel Müdür Bülbül, sınav sorularıyla ilgili olarak LGS merkezi sınavında öğrencinin öğrenme çıktıları belirlenirken eğitim öğretim faaliyetlerinin ana kaynağı olan ders kitaplarının kullanıldığını vurguladı.

Ders kitaplarının, öğrencinin gerçek hayatla bağ kurmasını sağlarken içerikte yer alan etkinlik ve örneklerle öğrencilerin konuları derinlemesine anlamalarını ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmelerini desteklediğine işaret eden Bülbül, öğrencilerin, ders kitaplarındaki kazanımların edinilmesini sağlayacak etkinlikleri ve yayımladıkları örnek soruları anlayarak yapmaları önerisinde bulundu.

Bülbül, "Merkezi sınavda her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak farklı bilişsel düzeylerdeki becerileri ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Belirli aralıklarla yayımladığımız örnek sorular aslında sınav sorularına yönelik ipuçları barındırıyor." değerlendirmesini yaptı.

Sınav aynı içerikle yapılacak

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, yurt içi ve dışı sınav merkezlerinde düzenleyecekleri sınavın içeriğinde bir değişiklik olup olmadığına yönelik soruya, "Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik yok, aynı içerikle sınavı yapacağız. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak." yanıtını verdi.

Kaynak: AA