`height=

Yıllar önce  kütüphaneyi o zaman Afyon Kocatepe Ü n. Devlet Konservaruvarı Müdürü olan Prof.Dr. Uğur Türkmen  ve Kütahya Güzel Sanatlar  Dernek Başkanı, ressam Mustafa Kemal Altınsoy İle gezmiştim. Bugün, sorumlu, Uzman Kütüphaneci   Emine Gedik ile yaptığımız söyleşi ile kütüphane hakkında  bilgi sahibi olmak ve kütüphaneyi  tanıtmak istiyoruz;

AY: 'Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi' ne iş yapıyor?

GEDİK: Mustafa Yeşil Kütüphanesi Türkçe ve diğer dillerde binlerce kitap ve süreli yayına sahip, Osmanlıca matbu ve bir kısmı el yazmasından oluşan pek çok güzide kaynağı barındıran tarih ve edebiyat alanında bir ihtisas kütüphanesidir. Kütüphane özellikle Tarih, Edebiyat, Sosyal Bilimler, Güzel sanatlar konularında akademik düzeyde çalışma yapanların bilgi ihtiyaçlarını karşılama ve kaynak sağlama hizmetini yerine getirmektedir.

Böyle bir kütüphanenin varlığı şehrimiz için gerçekten büyük bir şans olmakla birlikte Mustafa Yeşil Kütüphanesi`ni Kütahya için önemli kılan asıl unsur Kütahya ile ilgili çeşitli konularda görsel, işitsel yazılı ve basılı formlardaki kitap, süreli yayın, belge, efemera gibi farklı tür ve çeşitlilikteki dokümanlara sahip olmasından dolayı aynı zamanda bir 'kent arşivi' olma özelliği taşımasıdır. Bu nedenle kütüphanemiz şehir tarihi ile ilgili çalışmalar yapanlar için bulunmaz bir bilgi hazinesidir.

AY: Kütüphane, Kütahya Belediyesi`ne bağlı çalışıyor. Ne zaman kuruldu, kimlerin emeği oldu? Kütüphanenin adı Neden Mustafa Hakkı Yeşil olarak belirlenmiştir?

GEDİK:       Mustafa Hakkı Yeşil Devlet Arşivlerinden emekli olduktan sonra 1979 senesinde yaşadığı İstanbul`dan memleketi Kütahya`ya döner. Beraberinde getirmiş olduğu nadir eserlerden oluşan arşiv ve kütüphanesinin gelecek nesillere ulaşması ve memleketine hizmet etmesi amacıyla kendi adını taşıyan bir kütüphane kurulmak üzere Kütahya Belediyesine bağışlar. Böylece 'Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi' Kütahya Belediyesi ile Mustafa Hakkı Yeşil arasında imzalanan 31.12.1979 tarihli protokol ve 02.02.1980 tarihli Belediye Meclis kararıyla ile Belediye bünyesinde tesis edilir. Kütüphanenin kuruluş akdi, dönemin Kütahya Belediye Başkanı Erdoğan Yavuzlar ile Öğretmen, Kütüphaneci ve Arşivci Mustafa Hakkı Yeşil arasında yapılmıştır.

AY: Kütahya`da, işlevsel olan resmi-özel kaçkütüphane var?

GEDİK: Kütahya şehir merkezinde 'altı kütüphane' bulunmaktadır. Bunlar Kültür Bakanlığı`na bağlı bir şekilde hizmet veren Vahitpaşa İl Halk Kütüphanesi ile 100. Yıl Çocuk Kütüphanesi, Yazma Eserler Kurumu`na bağlı Vahitpaşa Yazmalar Kütüphanesi, Dumlupınar Ü niversitesi Ömer Halis Demir Kütüphanesi, Kütahya Belediyesine bağlı Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi ile Gülten Dayıoğlu Çocuk Kütüphanesidir.

Devam edecek;