Tuzlu ayran tansiyonu düşürür mü, yükseltir mi? Tuzlu ayran tansiyonu düşürür mü, yükseltir mi?

Kolera, “Vibrio cholerae” adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Kirli su veya yiyeceklerle bulaşır. En sık görülen belirtisi şiddetli ishaldir. Mide bulantısı, kusma ve mide krampları da olabilir. Semptomlar bulaşmadan 12 saat ile 5 gün sonra ortaya çıkar. Çoğu insan hafif geçirir ve sıvı takviyesi ile iyileşir. Ancak tedavi edilmezse, özellikle çocuklar ve yaşlılar için ölümcül olabilir.

Hangi ülkeler etkilendi?

DSÖ’ye göre, 2024 yılında şu ana kadar 40 bin 900 kolera vakası rapor edildi. Bu vakaların 775’i hayatını kaybetti. Salgın Amerika, Güney Doğu Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika’daki 17 ülkede görüldü. Bu yıl en çok vaka Zambiya ve Zimbabve’de kaydedildi. Güney Afrika gibi popüler tatil destinasyonlarında da 34 kolera vakası tespit edildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, küresel olarak kolera salgınlarını izlediğini duyurdu.

Aşı stokları neden boş?

DSÖ, koleranın yayılmasını engelleme çabalarının “ağızdan alınan kolera aşılarındaki kritik eksiklikten” etkilendiğini söyledi. Birleşmiş Milletler’e bağlı organizasyonlar, “küresel kolera aşısı” stoklarının boşaldığını bildirdi. Yılın geri kalanında aşı ihtiyacının nasıl karşılanacağı belirsiz. DSÖ, geçen yıl koleranın küresel çapta yeniden canlanmasını en yüksek sınıflandırma olan 3. derece acil durum ilan etmişti. DSÖ, salgınların sayısı ve coğrafi yayılımının yanı sıra aşı ve diğer kaynakların yetersizliğine dayanarak, küresel düzeyde riski çok yüksek olarak değerlendirmeye devam ettiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ