İlk olarak, ABD'li bir yetkilinin açıklamalarına dayandırılarak verilen İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, Amerikan ABC News kanalı tarafından duyuruldu. Daha sonra bu haber, CBS News ve CNN gibi önemli medya kuruluşları tarafından da takipçilerine aktarıldı.

Trthaber'in haberine göre; Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre, İsrail yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde İran'a yönelik bir karşı saldırı gerçekleştirdi.

ABC News, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığını belirtti.

CNN'e konuşan bir ABD'li yetkili ise, Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini vurguladı.

ABD'yi haberdar etti!

Yetkililere göre, İsrail'in saldırıdan önce "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiği ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediği" belirtiliyor.

Ayrıca, yetkililer, söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını da ifade ediyorlar.

Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon, bu saldırıyı henüz resmi olarak doğrulamış değil.

İran'da patlama sesleri!

İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin duyulduğunu rapor etti.

Devlet televizyonunun haberinde, "Haber kaynakları, İsfahan eyaletinde nispeten güçlü bir patlama sesi duyulduğunu bildiriyor. Bu sesin kaynağı henüz açıklanmadı" ifadelerine yer verildi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayanarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın meydana geldiğini duyurdu.

Bu patlamaların nedeninin henüz belirlenmediğini ifade eden Fars, Kehcavaristan şehrinin İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8. Üssü'nün yakınında bulunduğunu belirtti.

İran'ın devlet haber ajansı, birçok ilde hava savunma bataryalarının ateşlendiğini duyurdu.

İranlı yetkililerin Al Jazeera haber ajansına verdiği bilgiye göre, bir dizi dron düşürüldü. İran resmi haber ajansı, Suriye'deki askeri tesislerde de bir dizi patlamanın meydana geldiğini bildirdi.

ABD'de sarhoş adam bizona tekme attı! ABD'de sarhoş adam bizona tekme attı!

İranlı yetkililer, İran'a füze saldırısı olmadığını ve bir dizi dronun düşürüldüğünü açıkladı.

Neden İsfahan?

Stratejik bir konumda yer alan İsfahan, üslerin yanı sıra askeri AR-GE alanları ve bir dizi önemli tesise ev sahipliği yapmaktadır.

İsfahan'a komşu olan Natanz şehri ise İran'ın nükleer zenginleştirme alanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır.

İran resmi televizyonu, İsfahan'da herhangi bir nükleer tesisin etkilenmediğini ve nükleer sahaların hedef alınmadığını açıkladı.

İsrail resmi radyosu ise, İsrail'in İran'a yönelik saldırının sorumluluğunu henüz üstlenmediğini belirtiyor.

Saldırı zarara yol açmadı

İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama sesi İsfahan’daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti. Bu saldırı hiçbir zarara yol açmadı. Nükleer tesislerimizde bir sıkıntı yok” dedi.

Ne olmuştu? 

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde bulunan konsolosluk binasına hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sonucunda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi hayatını kaybetti.

Tahran tarafı ise, geçtiğimiz hafta İsrail'e karşılık verdi. "Gerçek Vaat" operasyonu adı verilen saldırıda, 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzeler kullanılarak İsrail'e karşı eylem gerçekleştirildi ve bu operasyonda 1 kişi yaralandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ