Fatih Sultan Mehmet'in şehzadeliği dönemine tarihlenen bir madalyon üzerinde yer alan portre, İngiltere'deki Bonhams Müzayede Evi tarafından 1,5-2 milyon sterlinlik tahmini satış bedeliyle açık artırmaya çıkarılacak.

Osmanlı İmparatorlarından Fatih Sultan Mehmet'in şehzadeliği dönemine tarihlenen bir madalyon üzerindeki portresi, İngiltere'deki Bonhams Müzayede Evi tarafından 1,5-2 milyon sterlinlik tahmini satış bedeliyle açık artırmaya sunulacak.

Bonhams Müzayede Evi, Fatih Sultan Mehmet'in şehzadeliği dönemine tarihlenen bir madalyonun açık artırmaya çıkarılacağını duyurdu.

Bu bronz madalyon, üzerindeki portreyle dikkat çekiyor çünkü Batılı bir sanatçı tarafından yapılan ve bilinen en eski Müslüman lider portresi olarak kabul ediliyor. Madalyonun tahmini satış bedeli 1,5 ila 2 milyon sterlin (yaklaşık 61 ila 82 milyon lira) arasında belirlendi.

Kibrit çöplerinden hazırladığı 3 boyutlu eserini "anlık öfke"ye dikkati çekmek için yaktı Kibrit çöplerinden hazırladığı 3 boyutlu eserini "anlık öfke"ye dikkati çekmek için yaktı

Tılsım olarak giydiği öngörülüyor

2000 yılında keşfedilen bir eser, İtalyan Rönesans dönemi madalyonlarının bulunduğu bir koleksiyonda yer alıyor. Bu eserin kenarlarında Latince "Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi" ifadeleri bulunuyor.

Açıklamada, madalyonun arkasında herhangi bir tasarım veya yazının olmaması, taşınabilir boyutta ve üstündeki düzgün oyuk özellikleri vurgulanıyor. Bu madalyonun, Sultan'ın son derece kişisel ve önemli bir eşyası olduğu ve bir tılsım olarak giyildiği düşünülüyor.

Açıklamada ayrıca, madalyonu yapan sanatçıya ilişkin herhangi bir imza veya işaretin bulunmadığı da belirtildi. Bonhams İslam ve Hint Sanatı Direktörü Oliver White'a göre, eserin tarihlendiği döneme ilişkin Fatih Sultan Mehmet'e ait önemli bir maddi kanıt bulunmamaktadır.

İmkansız olan bir şey!

Oliver White'ın belirttiğine göre, bu özelliğiyle madalyon önemli bir keşif niteliği taşıyor. White, madalyonun İstanbul'un fethinden önceki II. Mehmet'i genç bir erkek olarak betimleyen bilinen tek madalyon olduğunu ifade etti ve bu durumun önceki düşüncelerin ötesinde bir keşif olduğunu vurguladı.

Madalyonun, Sultan tarafından kişisel bir tılsım olarak kullanıldığı düşünülüyor. Fatih Sultan Mehmet'in şehzadelik dönemine tarihlendirilen bu bronz madalyon, 21 Mayıs'ta düzenlenecek açık artırmada satışa çıkarılacak.

Kaynak: AA