Sıfır otomobillerde yaşanan fiyat artışları, ikinci el otomobil piyasasını etkiliyor. Araç almayı düşünenler, ikinci el araç fiyatlarının ne zaman yükseleceğini ve 6 aylık satış yasağının ne zaman kalkacağını merak ediyor.

Araba 4

Fiyat artışları yatırım aracı yaptı

Günboyu'nda yer alan habere göre, otomobil piyasası, son zamanlarda neredeyse bir yatırım aracı haline geldi. Fiyat artışlarıyla birlikte, alım-satım işlemleri hız kazandı. İkinci el otomobiller, sıfır otomobillere göre daha yüksek fiyatlara satılmaya başladı. Bu durum, fırsatçıların ortaya çıkmasına neden oldu. Ticaret Bakanlığı, araç fiyatlarındaki dalgalanmayı önlemek için tedbirler aldı. Buna göre, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından daha yüksek bir fiyata satılması yasaklandı. Ayrıca, araç sahipleri, 6 ay dolmadan araç satışı yaparlarsa ceza ödemek zorunda kalacaklar. Bu kural, bireysel olarak yapılan ticari faaliyetleri de kapsıyor.

Araba 7

Sıfır araçlara yeni zamlar

Dolar kurundaki yükseliş, enflasyonu zirveye çıkardı. Bu da, sıfır araçların fiyatlarını yeniden artırdı. Mart ayında, markalar yeni zamlı fiyatlarını duyurdu. Sıfır araçlara en az %10 zam yapıldı.

Elektrikli otomobil şarj istasyonları zamlanıyor Elektrikli otomobil şarj istasyonları zamlanıyor

Araba 9

İkinci el araçlara artan talep

Sıfır otomobil kampanyalarının sona ermesi, ikinci el araç piyasasını hareketlendirdi. Araç almak isteyenler, yeniden ikinci el araçlara yöneldi. İkinci el araçlara artan talep, fiyatlarda zam beklentisi oluşturdu. Sektör kaynakları, mayıs ve haziran aylarında ikinci el otomobil fiyatlarının artacağını öngörüyor.

Araba 5

6 aylık satış yasağı ne zaman bitecek?

6 aylık 6 bin kilometrelik sınırlama ve ikinci el araçların sıfır araç fiyatından daha yüksek bir fiyata satılamayacağı kuralı, 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra, araç sahipleri, 6 ay dolmadan araç satışı yapabilecekler. Ancak, araç fiyatlarının nasıl değişeceği henüz belli değil.

Muhabir: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU