Çin Gizli İstihbarat Servisi için çalıştığı belirlenen kişilerin, özellikle askeri amaçlarla kullanılabilecek bilgileri ele geçirmeye çalıştığı tespit edildi.

İngiltere'de oy verme işlemi sona erdi İngiltere'de oy verme işlemi sona erdi

Çalınan bilgilerin askeri anlamda kullanılarak Çin donanmasını önemli ölçüde güçlendirebileceği iddia ediliyor. Bu olayın Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un Çin'e yaptığı kapsamlı ziyaretin hemen ardından gerçekleşmesi ise dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.

İşte konuyla ilgili önemli detaylar.

Almanya casuslara acımadı!

Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, Dresden kentinde gözaltına alınan Alman vatandaşı Jian G'nin, "yabancı istihbarat servisi için casusluk yapmakla" suçlandığı belirtildi.

Çin hükümeti için çalıştığı belirlenen Ina F., Thomas R. ve Herwig F. isimli kişilerin, yaklaşık 2 yıldır Düsseldorf’daki bir firma üzerinden casusluk faaliyetlerinde bulunduğu konusunda güçlü kanıtlar ele geçirildi. Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann ise yaptığı açıklamada, yakalanan ajanların Çin donanmasının teknolojik gücünü artırmak için çeşitli bilgiler elde etmeye çalıştığını öne sürdü.

Evinde arama yapıldı

2019'dan bu yana bir AP milletvekilinin yanında çalışan Jian G'nin evinde aramalar yapıldı. Federal Başsavcılık'ın yaptığı açıklamada, Jian G'nin Çin gizli servisi için çalışmakla suçlandığı ve Ocak 2024'te Avrupa Parlamentosu'ndaki müzakereler ve kararlarla ilgili bilgileri kendisini görevlendirenlere ilettiği iddia edildi.

Açıklamada zanlının istihbarat servisi için Almanya'daki Çinli muhalifler hakkında da casusluk yaptığı aktarıldı. Zanlının bugün tutuklanması talebiyle hakim karşısına çıkarılacağı bilgisi paylaşıldı.

Alman basınında yer alan haberlerde, Jian G'nin, AfD Avrupa Parlamentosu Milletvekili Maximilian Krah için çalıştığı aktarıldı.

Almanya'da dün de Çin gizli servis için casusluk faaliyetinde bulunmakla suçlanan 3 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA