Yaban hayatı savunucularının "kriz" olarak tanımladığı olayda, son haftalarda ABD’nin Kaliforniya kıyılarında yüzlerce açlıktan ölmek üzere olan ve mahsur kalan kahverengi pelikanlar görüldü.

Güney Kaliforniya'daki Newport Plajı'nda cankurtaranlar geçen hafta iskelede iki düzine hasta pelikanla karşılaştı. Hayvanların bakımını yapan kar amacı gütmeyen kuruluş Huntington Beach'teki Sulak Alanlar ve Yaban Hayatı Bakım Merkezi, anemik, susuz kalmış ve aşırı derecede zayıf olan 100'den fazla kuşu tedavi ettiklerini ifade etti.

Merkezin genel müdürü Debbie McGuire, konuyla ilgili, “Açlıktan ölüyorlar ve onları bakıma alamazsak ölecekler. Bu gerçekten bir kriz” dedi.

Kuzey ve güney Kaliforniya'da yaban hayatı merkezleri işleten kar amacı gütmeyen Bird Rescue, son üç hafta içinde 235'ten fazla hasta pelikanın kabul edildiğini kaydetti. Kuruluş, pelikanların en az yüzde 40'ının olta ve kancalara takıldıktan sonra ciddi yaralanmalar yaşadığını belirtti.

İngiliz gazetesi The Guardian’dan Dani Anguiano’nun konuyla ilgili haberine göre, Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Dairesi (CDFW) geçen hafta yaptığı açıklamada, federal olarak korunan türlerin büyük bir kısmının yetersiz beslenme belirtileri gösterdiğini doğruladı. Ajans, Nisan ayı sonundan bu yana Santa Cruz ilçesinden San Diego ilçesine kadar kahverengi pelikanların mahsur kaldığına dair artan sayıda rapor aldığını ve yaban hayatı rehabilitasyon tesislerinin "alışılmadık derecede yüksek sayıda zayıflamış pelikanı kabul etmeye başladığını" söyledi.

Kuş Kurtarma'nın araştırma ve veterinerlik bilimi direktörü Dr. Rebecca Duerr, yaptığı açıklamada, “Kuşların çoğu soğuk, zayıf ve kansız geliyor; aslında açlıktan ölüyor. Birçoğunun özellikle olta ve oltalardan dolayı ciddi yaralanmaları var” ifadelerini kullandı.

Bazı yaban hayatı uzmanları, Pasifik kıyısındaki deniz yaşamının bolluğuna rağmen kuşların yetersiz beslendiğine dikkat çekti.

Pelikan Kaliforniya 0125

2022'de benzer bir olayda yaban hayatı bakım tesislerine yaklaşık 800 pelikanın kabul edildiği görüldü. CDFW'ye göre bunların yaklaşık yarısı serbest bırakıldı.

Ajans, bu yıl ölen kuşların ölüm sonrası muayenelerinin yapıldığını ve şu anda yaban hayatı rehabilitasyon merkezlerinin bakımı altında olan kuşların test edildiğini söyledi.

Sulak Alanlar ve Yaban Hayatı Bakım Merkezi Cuma günü yaklaşık 100 pelikanın bakımında olduğunu bildirdi. Merkezin tıbbi direktörü Dr Elizabeth Wood, hasta hayvanların bakımında ilk adımın onları ısıtmak olduğuna dikkat çekti.

Muhabir: MEHMET POYRAZ