Yunus Emre Enstitüsü'nün eski başkanı Şeref Ateş başta olmak üzere, ilgili vakıf personeli altı ay kadar önce görevden alınmıştı. Temmuz ayında başlatılan teftiş süreci kapsamında, başkan yardımcıları da çeşitli tarihlerde istifa etmişti. 23 Aralık'ta ise teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda suç duyurusunda bulunuldu.
İNCELEMEYE KONU OLAN İDDİALAR
İncelemeler kapsamında, Rematek İnşaat Şirketi'nin 2022 ve 2023 yıllarında ticari faaliyette bulunmadığı, Yunus Emre Enstitüsü'ne düzenlediği tüm faturaların sahte olduğu iddia edildi. Ayrıca, yine kuruma fatura düzenleyen Çelikkaya Organizasyon İnşaat isimli şirketin kuruluşundan itibaren düzenlediği faturaların mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmadığı ortaya kondu. Kuruma fatura kesenler arasında yer alan Peçenekler Demir şirketinin 2021'de gerçek bir faaliyeti olmadığı ve düzenlenen belgelerin sahte olduğu tespit edildi. Öte yandan Evrim CNC Makina tarafından düzenlenen belgelerin de sahte olduğu ileri sürüldü.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ NEDİR?
50'den fazla ülkede şubesi bulunan ve 2007 yılında kurulan Yunus Emre Vakfı, Türkiye'nin tarihini, dilini ve kültürünü uluslararası arenada tanıtmak amacıyla kamu vakfı statüsünde faaliyete geçti. Vakfa bağlı olarak kurulan Yunus Emre Enstitüsü ise yabancılara Türkçe öğretmek ve Türkiye'nin tanıtımını yapmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Türk halk edebiyatının önemli isimlerinden Yunus Emre'den adını alan enstitü, Türk dilini ve kültürünü dünya çapında tanıtmayı ve kültürel etkileşimi teşvik etmeyi amaçlıyor. Türkiye'nin yurt dışındaki kültürel temsilciliklerinden biri olarak, Türkçe dil kursları, kültürel etkinlikler, sergiler, konserler ve konferanslar düzenliyor.
TİTİZLİKLE İNCELENİYOR
Özellikle yurtdışında yaptığı önemli çalışmalarla bilinen Yunus Emre Enstitüsü'nde yaşananlar kamuoyunda gündem olurken, kurumda bütün satın alma işlemlerinin titizlikle incelendiği de edinilen bilgiler arasında.