YÖK, üniversitelerin açılması değerlendirmesinde geç mi kaldı?

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, deprem sonrası uzaktan eğitime geçileceği belirtilen üniversiteler ile ilgili açıklama yaptı. 17.02.2023

Ü niversitelerde bahar dönemi&nbsp 20 Şubat ta uzaktan eğitimle başlatılabilecek, ancak, 2023 nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirilecektir.

Depremden etkilenen öğrencilerden&nbsp talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi.&nbsp

Uygulamalı programlarda birinci derece yakınlarının ikamet ettiği ildeki üniversitelerde özel öğrenci olabilecek.&nbsp

Bölgede bulunan üniversiteler, toplam örgün öğretimin yüzde 9`una sahip. Bölgede ikametgahı olan ya da eğitim alan öğrenciler yüzde 15`e tekabül ediyor. Büyük afetten etkilenen öğrenci sayısı son derece yüksektir.&nbsp Depremden etkilenen illerde toplam 47 bin Ü niversite personeli bulunmakta.

Pazartesi günü itibariyle 71 ilde eğitime başlanacak. Deprem bölgesindeki illerde eğitime ne zaman başlanacağı salı günü açıklanacak.

Şu ana kadar 35 bin 24 öğrenci diğer illerde nakillerini aldırdı.&nbsp &nbsp

11 ildeki üniversitelerimizin çoğu kampüsümüzde yıkılan binanın olmadığı görülmüştür.&nbsp Tüm illerde çoğu binamız kullanabilir durumdadır.&nbsp Kahramanmaraş merkezli depremin etkileri, depremden etkilenen vatandaşlarımızın ile öğrencilerimizin barınma durumları gibi birçok faktörü bir arada değerlendirerek 2022-2023 akademik yılı bahar döneminin uzaktan eğitimle tamamlanmasının uygun olacağına karar verilmişti.

Tüm çabalarının normalleşmenin en kısa zamanda tamamlanmasıdır. Ön lisans, lisans ve lisans üstünde bahar dönemi ile sınırlı olmak kaydıyla bazı kararlar alındı.&nbsp

Bu kararları alırken uzman ve bilim insanlarımızla,&nbsp STK larla gerekli değerlendirmelerde bulunduk. Alınan kararlar nisan ayı başında yeniden gözden geçirilecek. Hibrit öğretim seçeneği de değerlendirilecek.&nbsp Bahar dönemi üniversite kurumlarının alacağı kararla 20 Şubat tarihinden itibaren başlatılabilecek. Uygulamalı programlarda eğitim yüz yüze sürecek.

Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet eden ve diğer illerde eğitim gören öğrencilerden uygulamalı eğitime devam edecek olanlar, talebi halinde&nbsp birinci derece yakınlarında ikametgahı ya da geçici ikametgahının bulunduğu illerdeki üniversitenin eşdeğer diploma programlarında özel öğrenci olarak bu eğitimi alabilecekler.

Bahar yarıyılına uzaktan eğitimle geçiyoruz.&nbsp Nisanda yeniden değerlendirme ile, burada yüz yüze eğitim olanaklarının değerlendirileceğini ifade ediyorum.

Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi.'

Görüşümüz 19.02.2023:

1/ En başta kararlar üniversitelere bırakılmalıydı.

2/ YÖK`den (merkezi) karar beklenirken, 11 il dışındaki&nbsp kayıtlı öğrenciler mağdur edilmeye bilinirdi.

3/ Depremzede öğrencilere yukardaki 'özel şartlar' sağlanabilirdi.

4/ Uygulamalı programların hangileri olduğu konusunda net açıklamalar yapılabilirdi.

5/ Eşleşme ile üniversitelerde kontenjan ayrılabilirdi.

6/ Yurtlarda, misafir hanelerde v.b. depremzedelere ek kapasite yaratılabilirdi.

7/ 'Nisan`da değerlendirilecek' denilmesi yine belirsizliğe yol açtı. 2 ay için mevcut&nbsp öğrenciler nasıl/nerde kalacaklar&nbsp düşünülmedi..

8/ Açıklamada ki 'üniversite kurumlarının alacağı kararla' cümlesi ile rektörlükler hızla 'yüz yüze' eğitim kararı vermeye başladı.

Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?