Yaşam

Yılbaşında sadece kimlikle gidebileceğiniz ülkeler

Yılbaşı tatili yaklaşırken, yurt dışına çıkmak isteyenler için pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebilecekleri ülkeleri araştırdık. İşte Türk vatandaşlarının vizesiz ve pasaportsuz seyahat edebilecekleri ülkeler...

Abone Ol

Tatil masraflarını azaltmak ve yeni yerler keşfetmek isteyenler için pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebilecekleri ülkeler büyük bir avantaj sunuyor. Türk vatandaşlarının yeni tip çipli kimlik kartlarıyla gidebilecekleri ve vize almak zorunda kalmayacakları ülkelerin sayısı 2023 yılında beşe yükseldi. Bu ülkeler Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Moldova ve Azerbaycan. Bu ülkelerde tatil yapmak hem uygun fiyatlı hem de kolay. İşte yılbaşı tatili için pasaportsuz ve vizesiz gidebileceğiniz ülkeler ve seyahat rehberi:

UKRAYNA

Ukrayna, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına pasaportsuz ve vizesiz seyahat imkanı tanıyan bir ülke. 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek şekilde Ukrayna’ya gidebilirsiniz. Yeni tip çipli ve biyometrik fotoğraflı kimlik kartınızın olması yeterli. Ukrayna para birimi Grivna ve 1 Grivna yaklaşık 0,78 TL. Uçakla iki saatte ulaşabileceğiniz Ukrayna, uygun fiyatlı bir yurt dışı tatili için ideal. Ukrayna’nın en popüler şehirleri Kyiv ve Lviv. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle sizi büyüleyecek bu şehirleri mutlaka görün. 180 günden uzun süreli seyahatlerde Ukrayna vizesi ve pasaport gerekiyor.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk vatandaşlarına pasaport ve vize istemeyen bir diğer ülke. Kıbrıs’ta tatil yapmak için sadece yeni tip çipli kimlik kartınız olması yeterli. Kıbrıs sınır kapısında size verilen giriş belgesini kaybetmemeye dikkat edin. Kıbrıs, Lefkoşa, Girne, Gazi Magosa, Güzelyurt gibi ilçeleriyle ünlü. Özellikle Girne ve Magosa, deniz tatili yapmak ve Akdeniz’in en güzel koylarında yüzmek için tercih edebileceğiniz şehirler. Türkiye’den 1 saat 20 dakikada KKTC Ercan Havalimanı’na varabilirsiniz.

GÜRCİSTAN

Gürcistan, pasaportsuz ve vizesiz gidebileceğiniz bir başka ülke. 1 yıl içinde 90 günü aşmayacak şekilde Gürcistan’da kalabilirsiniz. Yeni tip çipli kimlik kartınızın olması yeterli. Gürcistan’a Sarp sınır kapısından veya uçakla Batum’a gidebilirsiniz. Ülkemizde Doğu Karadeniz turu yapanların mutlaka Gürcistan’ı da ziyaret etmesini tavsiye ederiz. Gürcistan’ın en güzel şehirleri Batum ve Tiflis. Gürcistan’da güvenliğinize dikkat etmeniz, emanet paket gibi şeyler almamanız ve dolandırıcılara karşı dikkatli olmanız gerektiği konusunda TC. Dış İşleri Bakanlığı bir uyarı yayınladı. Gürcistan’ın dili Gürcüce, para birimi ise Larisi. 1 Larisi yaklaşık 10,85 TL.

MOLDOVA

Moldova, Türkiye ile arasında imzaladığı anlaşma ile pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebileceğiniz bir ülke. 90 güne kadar turistik amaçlı Moldova’ya gidebilirsiniz. Yeni tip çipli kimlik kartınız, gidiş dönüş uçak biletiniz ve otel rezervasyonunuzu gösteren belge ile Moldova’ya giriş yapabilirsiniz. Moldova’da konuşulan diller Rumence ve Rusça. Para birimi ise Ley. 1 Ley 1,66 TL.

AZERBAYCAN

Azerbaycan, Türkiye ile arasındaki vize ve pasaport şartını kaldıran bir ülke. 90 güne kadar turistik seyahatlerde pasaportsuz ve vizesiz Azerbaycan’a gidebilirsiniz. Yeni tip çipli ve fotoğraflı kimlik kartınızı göstermeniz yeterli. Azerbaycan’da Azeri Türkçesi konuşuluyor ve kolaylıkla anlaşabiliyorsunuz. Azerbaycan’ın para birimi Manat. 1 Manat 17,11 TL. Azerbaycan’ın en güzel şehirleri Bakü ve Gence. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle sizi etkileyecek bu şehirleri görmeden dönmeyin.