İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı, 13 Aralık Çarşamba günü WOW Kongre Merkezi'nde muhteşem bir açılış töreniyle başladı. Bu etkinlik, İstanbul Perakendeciler Derneği'nin üye zincir market temsilcilerini ve üretici tedarikçi ile distribütör firmalarını bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları sunuyor. B2B görüşmeleriyle pazarın büyümesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
İstanbul Ticaret Odası'nın desteğiyle gerçekleşen bu buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan deneyimiyle bilinen Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunun işbirliğiyle hayata geçirildi. Ana sponsorlar arasında Baby Turco, Pure Baby, Sleepy, Fide Konserve ve Trendyol Hızlı Market gibi önemli markalar yer alıyor.
Açılış konuşmalarında İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere'nin yanı sıra Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Özer ve T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da bulunarak sektörün önemine vurgu yaptılar.
"TÜKETİCİLERİN ALIM GÜCÜNÜ KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, yaptığı konuşmada İstanbul PERDER ve Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun etkili sivil toplum kuruluşları olarak her geçen gün etki alanlarını genişlettiklerini belirtti. Güzeldere, "İstanbul PERDER çatısı altında yer alan yerel marketler olarak, 2 bin 300 şube ve yaklaşık 1,5 milyon metrekare alanda hizmet vererek 40 bin yurttaşımıza istihdam sağlıyoruz" dedi.
Ayrıca, uluslararası düzende yaşanan rekabetin ve gerilimin arttığı bu zorlu dönemde perakende sektörünün ve yerel perakendeciliğin önemini vurguladı. Güzeldere, "Çalkantılı dönemlerde, ekonomideki dalgalanmalar ve enflasyonun yarattığı fiyat belirsizliğine karşı tüketicilerimizin alım gücünü korumak için çaba gösteriyoruz. Fiyat artışlarını dengelemek adına farklı ürün gruplarında indirim ve fiyat sabitleme kampanyalarını sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
YÖRESEL ÜRÜNLERE DESTEK
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, Yerelist sahnesinden sektör temsilcilerine seslendi. Düzgün, günümüz perakendesinin veri odaklı, sürdürülebilirlik, teknoloji ve tüketici davranışlarıyla şekillendiğini vurgulayarak, yerel zincirlerin sektör dönüşümünde uzun süredir etkin rol oynadığını belirtti. Müşterilerle doğrudan temas halinde olup kişisel deneyimleri teknolojiyle birleştirdiklerini ve yerel zincirlerin sektörün dayanağı olduğunu ifade etti.
Düzgün ayrıca coğrafi işaretli ürünlerin önemine de dikkat çekti. Dünya genelinde 10 binden fazla coğrafi işaretli ürün bulunduğunu ve bunların AB'ye yılda 75 milyar dolar, dünyaya ise yılda 200 milyar doların üzerinde katma değer sağladığını belirtti. Ülkemizde ise coğrafi işaret tescili alan yaklaşık 1500 ürün olduğunu ve Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alan ürün sayısının 18 olduğunu dile getirdi. Bu zenginliğe rağmen, yerel ürünlerin korunarak ekonomik değerlerine kavuşturulmasının ülke için kritik bir önem taşıdığını vurguladı.
FUAR YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Yerelist, İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı'nın ilk gününde çeşitli etkinliklerle devam etti. Happy Center CEO’su Yavuz Altun'un "Katlamalı Büyüme Stratejileri, Sınırlı Kaynaklardan Sınırsız Hayallere" konulu konuşmasıyla başlayan etkinlikte, günümüz rekabet koşullarında büyüme ve değişime odaklanmanın stratejileri paylaşıldı. Altun, organizasyon katılımcılarıyla değişen piyasa koşullarında kurumları sınırlayan faktörlerden kurtulmanın ve yeniliklere adım atmanın püf noktalarını aktardı.
Yavuz Altun’un konuşmasının ardından "Henüz Yolun Başındayız" başlıklı panelde, Happy Center CEO’su Yavuz Altun'un moderatörlüğünde sektörün liderleri yer aldı. Çağrı Market Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kara, Mopaş Market Genel Müdürü Reşat Narman ve Snowy Ulu Kardeşler Yönetim Kurulu Üyesi Utku Tanay Ulu, kıt kaynaklarla mücadele eden, büyük büyüme potansiyeli gösteren dört yerel zincirin üst düzey yöneticileri olarak deneyimlerini, aile hikayelerini ve sektördeki gelişmelere dair öngörülerini paylaştılar.
İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı'nın ilk günü, ünlü radyocu, televizyon programcısı ve spiker Kadir Çöpdemir'in sunumuyla gerçekleşen eğlenceli Telekutu yarışmasıyla sona erdi. Etkinlik, sektördeki birçok markanın katılımıyla zenginleşirken, birçok firma sponsorluklarıyla etkinliğe destek verdi.