Yeni tahıl ve meyveler yetiştirilebilir

Abone Ol

Dr. İrfan Ü nal, Malezya`da yaşıyor ve bölgenin zengin baharat ve florasını çok iyi biliyor. Kendisiyle beni Doçent Dr. Süleyman Doğan tanıştırdı. Tarım üzerine sohbet ettik. Ayrıca İttifak Gazetesi`nden arkadaşlar bu konuda geniş bir mülakat yapacaklar. İrfan Bey, ülkemizde henüz yetiştirilmeyen çok meyve ve tahılın Türkiye`de yetiştirilebileceğini tespit etmiş. Ü lkemizin iklim şartlarının buna müsait olduğunu söylüyor. Ayrıca pancar entegre tesisinden bahsediyor. 'Bu tesisle pancarın her şeyini değerlendirilir' diyor. Onunla yapılacak mülakatta konunun detaylarını vereceğiz.

Diyor ki 'Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni domatesi yemediler ama biz şimdi yiyoruz ve yemeklerimizde kullanıyoruz. Patates için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Çay ülkemize geleli kaçyıl oldu? Kivi aha yeni üretilmeye başladı.'

Ejder meyvesini örnek gösteriyor. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda konuklara ikram etmesiyle gündeme gelen ejder meyvesinin (pitaya) üretimi yaygınlaşıyor. Mersin`de bir kaçyıl önce başlayan üretim son dönemde Antalya, İzmir ve diğer bölgelerde de yayıldı.

Antalya nın Gazipaşa ilçesinde yetiştirilen ve halk arasında ejder meyvesi olarak bilinen Güney Amerika orijinli pitaya, Türkiye nin tescillenen ilk tropikal meyvesi oldu.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akdeniz Ü niversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Antalya Valiliğinin desteğiyle tropik meyve projesi başlattı. Bu kapsamda 2012 de ABD den 6 türde 11 çeşit tropik meyve çeşidi getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki farklı lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi.

Bölgeye uyum sağlayan ve halk arasında 'ejder meyvesi' olarak bilinen ve anavatanı Güney Amerika olan pitaya, üçyıl içinde çiftçinin geçim kaynağı haline geldi. Tropikal çeşitlerin ticaretinin yapılabilmesi, fidan üretimleri için tescil çalışması gerçekleştirildi. Uzakdoğu ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak üretilen pitaya İsrail`de de üretimi yaygın olan bir meyve.

Bu kapsamda, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi nin tescil ettiği pitaya, Türkiye nin ilk tescillenmiş tropikal meyvesi oldu.

Tanesi, büyüklüğüne göre 10 ila 60 lira arasında satılan ejder meyvesi, içecek, cacık, salata ve meyve olarak tüketilebiliyor.

Meyve, kış gecelerinde çiçeklerini açıyor, karanlıkta arı ve böcek olmadığı için tozlamayı kendisi yapıyor, böylece verimi daha fazla oluyor.

Ejder meyvesinin sağlık bakımından birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Yapılan araştırmalara göre, sinir ve kemik sistemine, tırnaklara, gözlere iyi geldiği belirtiliyor. Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir meyve.

Antalya nın Alanya, Gazipaşa ile Mersin in Anamur ilçelerinin denize bakan yamaçlarında yetiştirilen pasiflora tropik meyvesine de tescil verildiğini bildirdi.

Tabi ki bunların bir plan program dahilinde olması gerekiyor. Türkiye`de zaman zaman bazı ürünler moda olur. Fiyatı yüksek diye bir çok girişimci, üretici aynı ürünü eker/diker. Plansız bir şekilde üretim arttıkça fiyat düşer. Bu kez 'para kazanamıyoruz' diye serzenişler başlar. Pitaya üretimi konusunda da bir planlamaya ihtiyaçvar. Tüketim ve ihracat olanakları dikkate alınarak üretim yapılmalı.

Türkiye için yeni bir ürün olan yaygın adıyla 'ejder meyvesi' pitaya gibi ürünlerin üretiminin ve ihracatının planlı olarak yapılmasında yarar var.