Yeni dünyaya merhaba

Abone Ol

Kararları sadece ABD ve Batı'nın almadığı yeni bir dünya...

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın büyük çaplı bir çatışmada arabuluculuk yapması yeni bir sayfa açtı. Biz değil, ABD’li TV kanalı CNBC şöyle diyor:

 “Orta güçlerin yükselişi kararları sadece ABD ve Batı'nın almadığı, küçük ülkelerin de kendilerini Rusya ve Çin'e bağlamak zorunda kalmadığı yeni bir dünyaya işaret ediyor.”

DAHA ÇOK KUTUPLU DÜNYA

The Arab Gulf States Institute akademisyenleri de bu durumun daha çok kutuplu bir dünyanın başlangıcı olduğunu ve orta düzey bölgesel güçlerin yükselişini yansıttığını belirtiyor.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın hem Rusya hem de Batı ile iyi ilişkileri olması önemli. Türkiye’nin yaklaşık 70 yıldır NATO üyesi olduğunu, Suudi Arabistan'ın da 80 yıldır ABD ile güvenlik ilişkisi olduğuna dikkat çeken Arap uzmanlar, her iki ülkenin de iyi konumlanmış arabulucular olduğunu vurguluyor.

ABD AYRI AYRI TEŞEKKÜR ETTİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, savaş sırasında oynadığı kolaylaştırıcı ve arabulucu rol için Türkiye'ye teşekkür ederek sosyal medya hesabından "Ukrayna ile Rusya arasında mahkum değişimini kolaylaştırmaya yardım ettiği için Türk hükümetine teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

Sullivan, başka bir gönderide Rusya tarafından esir alınan ikisi Amerikalı, 10 yabancı uyruklunun dönüşüne aracılık eden Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Hükümetine de teşekkür etti.

Bu yeni dünya, Batı'nın aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın etkisi ile yaşanıldı.

MİMAR SİNAN DUBAİ’DE

828 metrelik dünyanın en uzun yapısı Burj Khalifa'nın zorlu çöl zemininde Mimar Sinan sayesinde ayakta kaldığını biliyor muydunuz?

Yapının çöl zemininde ayakta kalmasının sırrı temelinde yatıyor. Çünkü eğer dayanıklı bir temel olmasaydı, çöl fırtınalarında bile bu yapı yıkılabilirdi. İnşaatı 6 yıl süren yapının 2 yılı sadece temeli oluşturmakla geçti.

Bir bina inşa edilirken sert tabaka bulmak gerekiyor. Ancak bilindiği üzere burası bir çöl ve kumun altı zayıf tortul kayalar ile dolu. Bu yüzden Burj Khalifa'nın mimar ve mühendisleri 4 asır önce Mimar Sinan'ın kullandığı 'beton kazık' metodunu kullandı.

Bu metotla depreme dayanıklı olan Burj Khalifa'nın temeli, çöl zemininin 50 metre derinliğine çakılan 192 beton kazık ile oluşturuluyor. Temelde kullanılan 192 adet beton kazık, 50 metre derinlikte ve yerinden oynamayacak sağlamlıkta. İşte Mimar Sinan sayesinde böyle bir zemine inşa edilen Burj Khalifa, yeryüzü ve yer altı hareketlerine karşı oldukça dayanıklı.

ATLANTİS ROYAL

Uzay çağı mimarisi ve rekor kıran üstünlükleriyle tanınan bir şehirde, her şeyin daha büyük, daha cesur bir ölçekte yapıldığı bir yerde, Dubai'de üst düzey bir makam.

Yapım aşaması 14 yıl ve maliyetli 1,4 milyar dolar olan ve 8 ay önce açılan Atlantis The Royal Körfez’de yeni top bir marka oldu.

Çağdaş mimarinin büyüleyici bir eseri olan 43 katlı otel ve rezidans kompleksi, seçkin New York mimarlık firması Kohn Pedersen Fox tarafından tasarlandı. İkonik siluet, insan yapımı Palm Jumeirah adasında birinci sınıf bir konumda bulunan, gökyüzü köprüsüyle birbirine bağlanan Jenga benzeri cam ve çelik tuğlalardan oluşan altı kuleden ibaret.

Lüks otel açılışları söz konusu olduğunda, ilk izlenimler her şeydir. Atlantis The Royal'in ünlülerle dolu "grand reveal" hafta sonu lansman partisi, Jose Andrés'den bir mutfak ustalığı olan Beyoncé'nin 60 dakikalık performansı, Kendall Jenner ile tekila tadımları, binlerce Moët Chandon ile dünya çapında manşetlere çıktı. Ve tabi üzerinde yanan devasa havai fişekler ile Palm Jumeirah. Bu fantezi, lüks ve şaşalı Dubai'de bile eşi görülmemiş bir şeydi.

Ağustos ayında Dubai'de iki gecelik bir konaklama sırasında, Atlantis The Royal'in "dünyanın en deneyimsel lüks oteli" olduğu yönündeki cüretkar iddiasını test ettim.

Dubai'deki yeni Atlantis The Royal'de kalmak nasıl bir şeydi?

Modern tasarımı, yüksek teknolojili iç mekanları ve çok yüksek fiyat noktaları açısından Atlantis The Royal, pembe renkli, okyanus temalı kardeşlerinden ayrı bir dünya. Arabesk tasarım yeteneğiyle tanınan Atlantis, Palm, yandaki ve efsanevi Bahamalar'daki Atlantis Cennet Adası, 1990'ların en tanınmış mega tatil beldelerinden biriydi.

Cam duvarlı, ateş püskürten iki şelale arasında otelin lobisine doğru yürüyorsunuz.

Büyüleyici lobi, çöldeki ilk yağmur damlalarını simgeleyen "Damlacıklar" adlı 40 metrelik yüksekliğinde, 5,5 tonluk çelik bir heykelle demirlenmiş.

Su teması, 4.000 ay jölesi ve basamaklı suyla çevrili silindirik cam asansörleri barındıran 21 metre yüksekliğindeki bir denizanası akvaryumu ki dünyanın en büyüklerinden biriyle devam ediyor.

Gözlerim, ışıltılı Dubai silüeti ile çerçevelenmiş terasta her 15 dakikada bir "ateş püskürten" müziğe ayarlanmış bir su çeşmesi gösterisi olan Skyblaze’i takipte.

Baktığınız her yerde birinci sınıf malzemeler var. Ve birileri onları özenle parlatıyor. Zeminler görkemli mermer ve oniks ile kaplı, tavandan tabana pencereleri çerçeveleyen parlak altın vurgular ve tavanlar cam sarkıtlarla süslenmiş.

Kısacası, her şey etkilemek ve abartmak için tasarlanmış hissettiriyor.

Bir tarafta Arap Denizi'ne, diğer tarafta Palm Jumeirah ve Dubai şehir merkezine bakan otelin konumu da özel.

Bahamalar'daki Marriott Bonvoy programının bir parçası olan Atlantis mülklerinin aksine, bu yeni tesis Kerzner International'a (One& Only resort markalarının geliştiricisi) ait ve Atlantis The Palm gibi bağımsız ve herhangi bir puan programıyla uyumlu değil.

Giriş seviyesi bir Palmiye Manzarası Kral veya Kraliçe odası için fiyatlar gecelik 570 $ 'dan başlar ve 1.270 metrekarelik bir Gökyüzü Havuzlu Villada savurganlık yapmayı seçerseniz 3.000 $'a yükselir.

Derin küvet ile görkemli mermer banyo, yatak odasından "sihirli cam" ile ayrılmış ve duşta Acqua di Palma banyo malzemelerinin yanı sıra Graff banyo malzemeleri ve süper yumuşak Frette bornoz ve havlularla donatılmış. Süslemenin tek gerçek kanıtı, altın renkli bir tarak, tıraş bıçağı ve diş fırçalarını barındıran altın çerçeveli, beyaz, lake bir kutuydu.

Atlantis, Amex Fine Hotels + Resorts'un bir parçası, bu nedenle Amex portalı üzerinden rezervasyon yapan American Express'ten Platinum Card® veya American Express'ten Business Platinum Card® sahibi kişiler, oda yükseltmeleri (müsait olduğunda), iki kişilik günlük kahvaltı, 100 $ 'lık "deneyim" kredisi gibi avantajlar elde edecek.

Mimari ve tasarım özelliklerinden etkilendim. Zarif odalar, hemen her noktadan Palm ve Dubai'nin inanılmaz manzarası ile süslü.

Atlantis Royal’in tamamı, Michelin yıldızlı üç restorana ve Michelin tarafından övülen şeflerin oluşturduğu menülere sahip sekiz restorana ev sahipliği yapmakta.

Birçok restoran yalnızca 10 yaş ve üstü çocuklara izin verir. Atlantis Atlas Projesi, plastikleri azaltarak, gıda atıklarını ortadan kaldırarak ve mümkün olan yerlerde yerel gıda tedarik ederek çevresel etkiyi en aza indirmeyi amaçlıyor.

Fiyatlar, lüks kategorinin zirvesinde olanlar da dâhil olmak üzere diğer üst düzey Dubai otellerine kıyasla yüksek.

Özel sahile açılan teraslı Kraliyet havuzları, çiftler ve aileler için mahremiyet sağlamak amacıyla palmiye ağaçları ve bitki örtüsü ile gölgelenmiş. Plaj kenarındaki Nobu'da ve Cloud 22 sky pool'da, lüks hava hüküm sürüyor.

Çoğu restoranda bir kıyafet kuralı var (erkekler için sandalet veya şort yasak).

Altı büyük cam şişe ücretsiz Voss suyunun yanı sıra çeşitli Nespresso kapsülleri, çeşitli çaylar ve iyi stoklanmış bir minibar günde iki kez yenileniyor.

Sekizi ünlü şef tarafından yönetilen 17 restoran ve bar ile foodies, Atlantis The Royal'de şımarmaya yetiyor.

Ünlü şefin öncü moleküler gastronomisini çağrıştırdığı Heston Blumenthal'ın akşam yemeğinde yüzyıllarca süren İngiliz mutfak mirasının izini sürebilirsiniz; Jaleo'daki Jose Andrés'ten klasik ispanyol tapaslarını tadın; ya da rahatlamak, yemek yemek için modaya uygun Nobu by the Beach'e (markanın ilk havuzu ve plaj kulübü) gidin.

Japon usulü ve canlı DJ'leri dinleyin. Royal'deki restoranlar pahalı olsa da, İstanbul'daki yüksek kaliteli bir restoranda ödemeyi beklediğim şeyle eşitti.

La Mar tarafından Gastón Acurio, Lima ve Miami'deki şubeleri ile ünlü La Mar, Peru'nun ulusal yemeği ceviche'yi ilgi odağı haline getirmesiyle tanınan ünlü şef Gastón Acurio tarafından yönetiliyor.

Şık yemek odasının içinde hareketli bir açık mutfak ve merkezinde yer alan deniz ürünleri barı, zengin tonlarda fayans ve mozaiklerin yanı sıra okyanustan ilham alan cam sarkıt aydınlatma ile çevrili.

Menüde çağdaş ve klasik ceviche, nigiri, anticuchos (Peru şişleri) ve paylaşmak için ideal daha büyük pirinç yemekleri var.

Köpüklü bir pisco ekşisi ile şefin cebiche tadımı (190 dirhem veya 51 $), Hokkaido taraklı nigiri cebichero'yu içeren çok servisli menüsü tercih. Peru sarı biberi (55 dirhem veya 14 $) ve arroz peru'nun tarak, kalamar, ahtapot ve karides (340 dirhem veya 92 $) ile paella'ya geleneksel yaklaşımı con mariscos.

Klasik tapasları, paellaları, ispanyol peynirleri ile tanınan ve sevilen restoran markası Jose Andrés'in Jaleo'su da mevcut.

Canlı yemek odasının içinde - tüm cesur kırmızı ışık fikstürleri, pelüş deri kabinler ve bir tutam gerçeküstücülüğe sahip dekoratif unsurlar - açık mutfakta devasa paella tavaları var. Dışarıda, hareketli bir bara ve süs havuzu özelliklerine sahip batık teras, geceyi bir Türk kahvesi ile bitirmek için harika bir yer.

Geniş menüde özellikle pan con tomate (domates, sarımsak ve zeytinyağlı kızarmış ekmek, 45 dirhem veya 12 $) gibi klasik tapasların baharatlı, otantik lezzetlerinin tadını almak mümkün; yumuşak ızgara ahtapot (160 dirhem veya 45 $); ve patatas bravas (baharatlı patates, 60 dirhem veya 14 dolar).

Jaleo'nun imza yemeği, dört kişilik Paella Valenciana (50 dirhem veya 177 $).

Gastronomi ve kahvaltı ülkesi

Her kahvaltı, taze meyveler, siparişe göre hazırlanmış omletler, unlu mamuller, krepler ve waffle'lardan oluşan her şeyi sunar, ancak canlı istiridye barı, Asya erişte istasyonları, Hint körileri, Orta Doğu salataları ve ızgara etler de mönüde. Napoli tarzı kahvaltı pizzası, dondurma (bir çikolata çeşmesi ile)... liste uzayıp gidiyor.

Benim gibi yaz ortasında Dubai'den geçerseniz, açık havada geçirilen zaman muhtemelen oldukça sınırlı olacak ve genellikle mümkün olduğunca çabuk suya girmeyi içerir.

Palm Jumeirah ve Dubai silüetine bakan bir dizi palmiye saçaklı teraslı havuz, otelin 1,5 mil uzunluğundaki bozulmamış özel beyaz kumlu plajına açılmakta.

Sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıktıkça, şemsiyeleri sürekli olarak yeniden konumlandırıyor, buz kovalarını şişelenmiş suyla dolduruyor ve buzlu şeker ve aloe vera buz küpleri gibi ikramları dağıtıyorlar.

Avuç içi üzerinde yüzüyormuş gibi hissettiren yetişkinlere özel Cloud 22, konsollu "avize" şemsiyeler, bir yüzme barı, bir DJ kabini ve dubleks kabinlerle çevrili bir dizi havuz ve spa küveti ile bir tasarım ve mühendislik başarısı. Ve şezlongların yanı sıra yüzen şezlonglar.

Misafirler Atlantis Aquaventure su parkı'na (125 kaydırakla ile dünyanın en büyük su parkı) ve Atlantis The Palm'da (yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde) bulunan Lost Chambers Akvaryumu'na ücretsiz erişime sahip.

Kapsamlı spa menüsü, Augustinus Bader ve Amra dahil olmak üzere lüks cilt bakım markalarının cilt bakım ürünlerini ve spa tecrübesini içerir.

Genel olarak, fiyatlandırma, herhangi bir üst düzey mülkte beklediğinizden çok uzak değil.

İmza spa 1.080 dirhem (295 $), Augustinus Bader'in bir saatlik Yüz Bakımı (980 dirhem veya 266 $) ve Altın Saat, 90 dakikalık masaj (1.200 dirhem veya 326 $) İstanbul fiyatları ile aynıydı.

Osmanlı hamam kültüründen esinlenen "Hamam Sensorium".

Artık Dubai’deki değişimi yansıtan detayları size aktardım.

Lüks içindeki her şey ileri teknoloji olanaklarla birleşmiş.

Aynı ülkenin yeni politikası gibi.

21. Yüzyılda Dünyanın en zengin ve en güçlü insanlarından biri olan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Reşit el Maktum bir röportajında 50 senelik işi 5 seneye sığdırdığı için aceleci olarak eleştirilirken “ben halkımın refahını neden bekleteyim” diye verdiği karşılık ile hatırlanan özel bir isim.

Son söz; refah ve zenginlik yarına bırakılmayacak kadar önemlidir, büyük Türk Milleti herkesten daha çok hak etmektedir.