Gece çorapla uyumak pek çok kişi için alışıldık bir ritüel olsa da, yapılan son bir araştırma bu alışkanlığın beklenmedik sağlık riskleri taşıdığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, çoraplar içinde biriken bakteriler, böcek parçacıkları ve atıklar, uyumadan önce değiştirilmeyen çoraplarla uyuyanların yüzde 70'inde bulundu. Bu durum, özellikle Pseudomonas aeruginosa adlı bir bakteri türünün çorapların içinde yaygın olarak bulunduğunu gösterdi. Bu bakteri genellikle solunum yollarını ve idrar yollarını enfekte edebilirken, bazı durumlarda akciğer enfeksiyonlarına dahi yol açıyor.

0x0-bu-esyayi-yatakta-giymek-tuvalette-uyumaktan-daha-kotu-tam-20-kat-daha-kirli-1700122103213

İlginç bir bulgu ise, bazı çorapların kumandalardan bile daha kirli olabileceği yönündeydi. Önceki raporlar, kumandaların tuvaletlerden 20 kat daha kirli olduğunu belirtmişti. Bu araştırma ise, bu kirli çorapların tuvaletlerden 20 kat daha fazla mikrop barındırabileceğini ortaya koydu.

50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi 50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi

Uzmanlar, bu bulguların temiz olmayan çoraplarla uyumanın, hatta tuvalette uyumaktan bile daha kirli ve riskli olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte, her bakterinin hastalık yapıcı olmadığına da dikkat çektiler.

Bu tür riskleri azaltmanın yolları ise oldukça basit: temiz çoraplarla uyumak ve kirli çorapları yıkama makinesinde 60 derecenin üzerinde yıkamak. Böylece mikroplara maruz kalma riskini azaltmak ve daha temiz bir uyku ortamı sağlamak mümkün.

Kaynak: HABER MERKEZİ