İletişimsizliğin etkileri kişiden aileye, aileden topluma, toplumdan ülkeye ve ülkeden dünyaya farklı düzeylerde yansımaktadır. İletişim kopukluğunun doğurduğu karmaşa, politikadan ekonomiye, kültürden sanata, her alanda etkilerini göstermektedir.
İletişim kanallarının sağlıklı bir biçimde çalışmadığı toplumlarda, insanların iç dünyalarıyla birlikte, dış dünyaları da büyük ölçüde çoraklaşmaktadır. Çoraklaşmayla hız ve yoğunluk kazanan, yoksullaşmanın önüne geçmek için, iletişim kanallarının zenginleştirilmesi gerekir. İletişim kanallarının gelişmediği toplumlarda ortak aklı, ortak düşünceyi ve ortak eylemleri geliştirmek mümkün değildir. Ağaç için su ne ise, toplum için de iletişim odur.
Bireysel ve toplumsal yoksullaşmanın önüne geçmek için, öğreme ve öğretme çalışmalarına, yeni açılımlar kazandırılmalıdır. Hayatın her alanında bilgiyi zenginleştirmeye, zenginleştirilen bilgiyi toplumla paylaşmaya dayanmayan her eylem, insanı çalışmayan demir gibi paslandırır. Pas nasıl demiri tüketir yok ederse, bilgisizlik de insanı tüketir yok eder. Bilgi kazanmasını öğrenen insan, öğretme ve öğrenme coşkusunu hiçbir zaman yitirmez.
Anadolu’nun bilgeleri kötülüğün kötülükle, önlenemeyeceğinin üzerinde önemle durmuşlardır. Bunun için, Anadolu’da hiçbir zaman kötülüğe kötülükle cevap verilmez. Çünkü kötülüğe kötülükle, cevap vermek zayıfların, kötülüğe iyilikle karşılık vermek güçlülerin işidir. Toplumları dönüştürenler, kendisine nasıl davranılmasını istiyorlarsa, başkalarına da öyle davranmasını bilenlerdir. Onlar için başkalarının yanlışları değil, kendilerinin doğruları önemlidir.
İletişim kanallarının böylesine zenginleştiği bir dünyada, kendi doğrularını savunmayan insanlar, kendilerini başkalarının yanlışlarından koruyamazlar. Nasıl kuşun yuva yapması doğalsa, insanın iletişim kurması da öyle doğaldır. Gözün gözü görmediği, iletişim dünyasında, bütün boyutlarıyla hayat, iletişimle zenginlik kazanır. İletişimin olmadığı bir toplumda, ekonomik, siyasal, ve kültürel hayat canlılığını koruyamaz.
Farklı iletişim kanallarına kulaklarını tıkayanlar, kendilerini yanılmaktan kurtaramazlar. İletişimde farklı düşüncelere açık olmadan, beklenen başarı sağlanamaz. İletişim gerçeğe farklı açılardan bakmasını bilmektir. Toplumda sağlıklı iletişim kurmak, öğrenmesini herkesten daha hızlı ve daha etkili bir biçimde öğrenmektir. İletişimde üstünlük kazanmanın, en kolay ve en hızlı yolu, her mahallede öğrenmesini öğrenme evleri oluşturmaktır.
İletişimde başarılı olmak için, eğitmeye değil, hep birlikte öğrenmeye ve öğretmeye odaklanmak büyük önem taşır.
Dünyada öğrenmesini öğrenenleri doğruları değişik yüzleriyle, bütünlük içinde tartışmasını bilenlerdir. İletişim kanallarında amaç, düşünceleri doğru anlatmak değil, doğru düşünceleri anlatmaktır.