Bilim insanları, zihin okuyarak düşünceyi yazıya çevirmeyi başaran bir başlık sistemi geliştirdi. Avustralya’daki Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde görevli bilim insanları bilim alanında çığır açacak bir adım attı.
Tele1'de yer alan habere göre; bilim insanları yapay zekayı kullanarak beyin dalgalarını metne çeviren bir sistematik başlık geliştirdiklerini duyurdu. Taşınabilir başlığın beyin dalgalarını özel sensörler kullanarak yazıya dönüştürdüğü belirtildi. Başlığı takan kişilerin düşüncelerini anlık olarak yazıya dökmeyi başaran bu başlığın özellikle felçli ya da bilinci kapalı hastalar için büyük bir önemi olduğu belirtildi.
BEYİN DALGALARI DOĞRUDAN YAZIYA DÖKÜLEBİLİYOR
Araştırmayı yürüten profesör CT Lin, “Bu araştırma bize beyin dalgalarının doğrudan yazıya dökülebileceğini gösterdi. Bu alanda yapılan ezber bozan bir araştırma oldu” dedi. Bilim insanları bu sayede gelecekte biyonik uzuvların kullanımının da yaygınlaşabileceğini ve insanların bu uzuvları sadece düşünerek hareket ettirebileceğini söyledi.
Kamera karşısında yapılan denemelerde cihaz kusursuza yakın bir doğruluk oranına ulaşırken, profesör Lin, “Bu entegrasyon, nörobilim ve yapay zeka alanlarında yeni atılımların da önünü açıyor” ifadesini kullandı.
ELON MUSK’IN FİKRİYLE BENZERLİK GÖSTERİYOR
Daha önce Elon Musk’ın sahibi olduğu Neuralink isimli şirket de benzer bir atılım yapmak istemiş fakat Musk, bir kask yerine insanların beynine bir çip takılmasını savunmuştu. Musk, bu çip sayesinde insanların yapay zekayla birlikte çalışabileceğini ve beyin kapasitelerini artırabileceğini iddia etmişti.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Araştırmaya katılan katılımcılara bir cümle söylenmesi istendi. İstenen cümle, “İyi akşamlar! Umarım iyisinizdir. Ben kapüçino ile başlayacağım lütfen ve ekstra espresso alabilir miyim” olarak belirlendi.
Katılımcı, bu cümleyi düşünürken yapay zeka aracılığıyla sistem bunları metne döktü. Sistem, “İyi akşamlar! İyi misin? Kapüçino, esktra espresso ile” dedi.
Sistem, katılımcının beyin dalgalarını analiz ederek, düşündüğü cümleyi kelimelere ayırıyor ve bunları sesli olarak ifade ediyor.