Brezilya'nın Porto Alegre Belediye Meclisi, şehirde uzun süredir devam eden sorunlardan biri olan su sayaçlarının çalınmasıyla ilgili belirsizliğe son vermek amacıyla hazırlanan, yazılış şekli tartışmalarını beraberinde getiren bir yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Meclis üyesi Ramiro Rosário, normalde günler sürecek bir tasarı hazırlama süreci yerine ChatGPT gibi bir yapay zeka aracılığıyla 15 saniyede bir komut girdi. Rosário'nun verdiği 250 karakterlik komutu işleyen yapay zeka, sekiz alt bölümden oluşan bir tasarıyı gerekçesiyle birlikte hazırlayarak şaşkınlık yarattı.
Rosário, yapay zekanın ortaya attığı iki fikrin, yani sayaç değişimi için belediyeye tanınan 30 günlük süre ve bu sürenin aşılması durumunda mülk sahiplerinin su faturalarından muaf tutulması önerisinin tasarıya önemli katkılar sağladığını belirtti. Meclis öncesinde ilgili mevzuat birimlerince incelenen tasarı, hemen hemen değişmeden kabul edildi. Hatta birim uzmanları, 1987 tarihli su ve hijyen yasasının da teklifteki alt bölümler temel alınarak yenilenmesini önerdi.
Yasa, yargı ve anayasa komitesinin incelemesinin ardından meclisin onayına sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi. Belediye Başkanı Melo'nun onayıyla birlikte yürürlüğe girdi. Ancak yasanın ChatGPT tarafından hazırlandığı bilgisi, yürürlüğe girdikten sonra ortaya çıktı. Rosário, bu durumu sosyal medyada duyurduğunda tepkilerle karşılaştı.
Meclis Başkanı Sossmeier, yapay zeka kullanımının tehlikeli bir örnek oluşturabileceği endişesini dile getirdi, ancak daha sonra bu teknolojinin yaygınlaşacağını düşündüğünü ifade etti.
Rosário ise yapay zeka kullanımının kamu hizmetlerini geliştirme potansiyelini vurgulayarak, meslektaşlarının önyargıları nedeniyle başlangıçta bu gerçeği gizli tuttuğunu açıkladı.