Kimi zaman kavgalara da neden olan ev sahibi kiracı münasebetlerinin ana sebebi fahiş kira bedelleri. Yasa her ne kadar kiracıdan yana olsa da ev sahibi de boş durmuyor ve yasal zeminde kiracısını çıkarmak için türlü türlü arayışlara giriyor.
1Temmuz 2023 tarihine kadar konut kiralarında yüzde 25 artış sınırı bulunuyor. Fakat ev sahipleri bu sınırın çok üstünde kiralar talep etmeyi sürdürüyor. Fahiş kira bedeli isteyen ev sahipleri diğer yandan da halihazırdaki kiracısını çıkarıp yeni bir kiracıya daha yüksek bedelle kiralama yapabilmek adına tahliye yolları arayışına giriyor. Bu yollardan biri de ödenmeyen aidat borçları!
Posta’dan Meltem Kara’nın haberine göre İstanbul Esenyurt’ta bulunan bir sitede, aidatını geciktiren kiracı için tahliye kararı verildi. Olay şöyle gelişti: Kiracı kirasını düzenli ödediği için ev sahibi kira borcu nedeniyle tahliye talep edemedi. Fakat kiracının site aidatını geciktirdiğini öğrenen ev sahibi, hemen site yönetimine ulaşıp aidat borcunu kendisi ödedi ve akabinde icra takibi başlattı.
Kiracı, bu icra takibine itiraz etmedi ve kendisine verilen 30 günlük süre içinde de aidat borcunu ödemedi. Bunun üzerine tahliye talepli dava açıldı ve yerel mahkeme de tahliyeye karar verdi.
MAHKEMEDEN TAHLİYE KARARI
Yerel mahkeme (Büyükçekmece İcra Hukuk Mahkemesi), üst mahkemenin kararına işaret ederek aidat borcu nedeniyle tahliye istenebileceği sonucuna vardı. Yerel mahkemenin değerlendirmesinde, “Davalı tarafından 7 günlük yasal süresinde takibe itiraz edilmediği gibi 30 günlük süre içerisinde de herhangi bir ödeme yapılmadığı, böylece davalının temerrüdünün sabit olduğu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi 2021/823 esas 2022/1390 karar sayılı ilamda da belirtildiği üzere aidat borcu nedeniyle tahliye istenebileceği anlaşılmakla davanın kabulü ile davalının dava konusu mecurdan tahliyesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi. Bu arada mahkeme aidat borcunu kira borcu gibi gördü.
İttifakgazetesi.com