Devlet Ü niversitelerinde rektörün doğrudan Sn. Cumhurbaşkanımızca  atandığını ama, Vakıf Ü niversitelerinde önce, mütevelli teklifi ve YÖK onayıyla önce  Vekil, birkaçay sonra asil atamanın yapıldığını yazmış, bunun amacını da anlayamamıştık..
'Vakıf Ü niversitesi rektörünün atama yöntemi neden farklı?'
https://www.ittifakgazetesi.com/vakif-universitesi-rektorunun-atama-yontemi-neden-farkli-m3462.html
Vekalet görevlendirmelerini, 2547 kanun ve yönetmeliklerinden yararlanarak akademiden örnekler vermek istiyoruz.
Ü niversite
2547 13 B:
'2547  sayılı Yükseköğretim Kanunu nun  13-b/4 maddesinde 'Gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek' hususu Rektör ün görev, yetki ve sorumlulukları arasında sayılmıştır.'
2547/Rektör: 
Madde 13  &ndash  
'Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır. Rektör görevi başından iki haftadan fazla uzaklaştığında Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır.'
Demek ki, rektörlükte de  vekalet süresi en çok altı aydır;
Dekan:
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nun 16 ncı maddesinin (a) fıkrasında düzenlenmiştir 'Atanması: Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üçprofesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üçyıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir. Dekan kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere fakültenin aylıklı öğretim üyeleri arasından en çok iki kişiyi dekan yardımcısı olarak seçer. Ancak merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde açıköğretim yapmakla görevli fakültenin dekanı tarafından dört dekan yardımcısı seçilebilir. Dekan yardımcıları, dekanca en çok üçyıl için atanır.  Dekana, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından biri vekalet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir dekan atanır.' 
Demek ki, Dekanlık`ta da  vekalet süresi en çok altı aydır;
'Ancak, gelinen noktada bazı üniversiteler atanma şartlarını taşıyan aday olmasına rağmen bilerek asaleten atama teklifi yapmayarak vekaleten görevlendirmeyi geçici bir durum olmaktan öteye götürerek uzun süren idari işleme dönüştürmektedir.'); .'Fakültelerin ve bağlı bölümlerin işleyişinden birinci derece sorumlu olan Dekanlık görevinin uzun yıllar boyunca üniversitelerde vekaleten görevlendirilmesinin sağlıklı bir durum olmadığı göz önüne alınarak, Yükseköğretim Kurulu tarafından Dekanlık görevinin sınırlı bir süreye çekilmesine yönelik tedbir alınmasında fayda bulunmaktadır.' (Yavuz Selim KAPLAN/memurlar.net)
https://www.memurlar.net/haber/889768/dekanliga-vekalette-sure-sinirlamasi-var-midir.html
'Sayıştay, dekanlığa vekaleten görevlendirmede sadece dekan yardımcılarına görev verilmesi kabul edildiğini, bunun süresinin de altı ayla sınırlandırıldığını, dekan yardımcısı olmayan öğretim üyesine ödenen vekalet aylığının kamu zararı oluşturduğuna karar verdi.' (Karar No: 258 / İlam No: 69 / Tutanak Tarihi: 30.3.2021/ Kararın Konusu: Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar)
09 Nisan 2022`de  Rektör, 'kaçay içinde ataması yapılmazsa' düşmüş olur?  başlıklı yazımı yayımlanmıştık.
https://www.enpolitik.com/yazar/goktan-ay/rektor-kac-ay-icinde-atamasi-yapilmazsa-dusmus-olur-5686-kose-yazisi     
Mevcut durumda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi mevcut rektörünün, sürekli (4 yıl 10 ay) uhdesinde tuttuğu dekanlıklar 2547`ye ve  hiçbir yönetmeliğe uymuyor.
Ü stelik Ankara`nın göbeğinde, CB Danışmanı İbrahim Kalın`ın sıklıkla uğradığı bu güzide üniversitemizde;
Geçen günlerde bir gelişme daha yaşandı  Dekanlık  görevinden birkaçay önce istifa eden, ama kabul edilmeyen Prof. Dr. Toğrul Ganiyev ikinci kez istifa etti ve kabul edildi. 
Son durumda  dört  fakülteli üniversitemizde üçdekanlık, rektörün  uhdesinde devam ediyor. 
Hangi kanun ve yönetmeliğe göre? 
Ve neden?
Kadrosu mu yok desek, Prof. kadrosu var gözüküyor.
Sadece Sanat ve Tasarım  Fakültesi işlevsiz..
'2547/Dekan
MADDE 8. a) Atanması:  (Değişik:RG-4/1/1994-21808)  Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üçprofesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üçyıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.'
YÖK bunu görmüyor mu?
TBMM`nin çıkardığı ve YÖK`ün yürütmekle yükümlü olduğu 2547 neden uygulanmıyor..
4 yıl 10 ay geçmesine rağmen atanamayan rektör olayında neden herkes suspus?
Dedikoduların önüne geçilemiyor.
Akademisyenler huzursuz;
Mevcut rektör ne yapacağını atanıp/atanamayacağını bilmiyor?
Rektör olmak için Ankara`ya çağrılan ve mülakata alınan Prof.`lar dan hiçses yok?
YÖK`e 'bizimle dalga mı geçildi' diye soru bile soramıyorlar? 
'Yetki Sn. Cumhurbaşkanımızda; Ne yapacağını, kimi düşündüğünü   bilmiyoruz' diye kurumu belirsizliğe mahkum etmek kime, ne kazandıracak?
Soru şu: Güzide ve tek üniversitemizin saygınlığını kim koruyacak?
Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay