Kuzey Mariana Adaları açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem Kuzey Mariana Adaları açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların soruşturulması için Güney Afrika, Bolivya, Bangladeş, Komorlar Devleti ve Cibuti'nin yaptığı başvuruyu kabul ettiği duyuruldu. UCM'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, söz konusu devletlerin başvurularının Savcılık Ofisi'ne ulaştığı belirtildi.

Açıklamada, UCM'nin Roma Statüsü uyarınca, bir taraf devletin, başka bir taraf devletin topraklarında işlenen suçların araştırılması için savcılığa başvurabileceği vurgulandı. Halihazırda Filistin'deki durumla ilgili bir soruşturmanın yürütüldüğü ve bu soruşturmanın 3 Mart 2021'de başlatıldığı, 13 Haziran 2014 tarihinden bu yana Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işlenen suçları kapsadığı bildirildi.

Açıklamada, Başsavcı Kerim Han'ın göreve gelmesinin ardından Filistin'deki durumla ilgili soruşturmayı ilerletmek üzere özel bir ekip kurduğu ve bu ekibin Filistin'de işlenen suçlarla ilgili bilgi toplama, muhafaza etme ve analiz etme yetkisine sahip olduğu aktarıldı. Savcılık Ofisi'nin, Filistin ve İsrail'de hayatta kalanlarla görüşmek, sivil toplum örgütlerini dinlemek ve ilgili ulusal muhataplarla temas kurmak üzere ziyaretler gerçekleştirme çabalarını sürdüreceği vurgulandı.

Ayrıca, Ukrayna'da yaşanan olaylarla ilgili olarak, İngiltere, Fransa, Almanya gibi 39 ülkenin UCM'ye başvurduğu ve UCM'nin 17 Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığı da hatırlatıldı.

Kaynak: AA